DRVEĆE U BUSENU

𝒁𝒂š𝒕𝒐 𝒔𝒂𝒅𝒊𝒎𝒐 𝒅𝒓𝒗𝒆ć𝒆?
Drveće u bašti predstavlja pravi dragulj zelenih površina. Drveće nas zaklanja od najjačeg sunca, obezbeđuje nam ugodnu hladovinu, proizvodi velike količine kiseonika, upija radioaktivno zračenje, zadržava čestice prašine i ulepšava prostor oko nas. Zapamtite da kada sadite drveće, s obzirom da je većina vrsta dugovečna, te sadnice sadite za buduće generacije.
𝑲𝒂𝒅𝒂 𝒊 𝒌𝒂𝒌𝒐 𝒔𝒆 𝒔𝒂𝒅𝒊 𝒅𝒓𝒗𝒆ć𝒆?
Drveće se sadi tokom cele godine ako je u kontejnerima ili saksijama- (sem kada je zemlja smrznuta u zimskom periodu).
Ukoliko je drveće u busenu, što je karakteristično za starije sadnice, sadnja se obavlja u periodu kraj oktobra-mart – (sem u periodu kada je zemlja u smrznutom stanju).
Iskopajte sadnu jamu nešto dublje i šire od veličine busena, obradite dno sadne jame da bude rahlo, dodajte djubrivo i usadite sadnicu. Zemlja oko busena mora da popuni svaku poru sadne jame, da ne ostaju prazna mesta. Ako su sadnice tanjeg stabla, postavite pri sadnji i štap-anker – koji ostaje neko vreme dok se stablo ne zadeblja. Zapamtite, drveće traži vlažno zemljište kada kreće vegetacija i za vreme velikih vrućina u letnjem periodu.

Najbolje vreme za sadnju drveća je kraj jesenjeg perioda, kada se prirodni ciklusi vegetacije završavaju, lišće opadne, sokovi u biljci prestanu da struje, a biljka prirodno uđe u fazu mirovanja. Ta faza je za naše klimatske uslove neophodna, jer se biljka na taj način štiti od niskih temperatura tokom zime. Kod lišćarskih vrsta ova faza je očigledna, međutim i četinarske i zimzelene vrste, iako im ne opadaju četine i  list, takođe ulaze u fazu mirovanja.

Prikazani svi od ukupno 24 rezultata

Moja Korpa