ČUVARKUĆE

ČUVARKUĆE  𝑺𝒆𝒎𝒑𝒆𝒓𝒗𝒊𝒗𝒖𝒎 , 𝒑𝒐𝒛𝒏𝒂𝒕 𝒌𝒂𝒐 č𝒖𝒗𝒂𝒓𝒌𝒖ć𝒂, kamena ruža ili debela koka je veoma otporna biljka i ima skromne zahteve kada je u pitanju nega. Uspeva i u uslovima gde mnoge druge biljke ne uspeju da se izbore za opstanak. Ovo je idealna biljka za sve one koji nemaju dovoljno prostora ili im često nedostaje vremena za negu i održavanje biljaka.

ČUVARKUĆE Za gajenje čuvarkuće je potrebno samo malo prostora. Dobro uspeva na otvorenom mestu, osunčanom i vetrovitom, a najviše joj odgovaraju pozicije okrenute ka jugu. Čuvarkuća se može gajiti u plitkim posudama, na terasi, balkonu ili u kući, kao i na otvorenom zemljištu u vidu niskih brdašaca. Pri sađenju gustina treba da bude od 12 do 20 biljaka na m². Veličina saksije zavisiće od sorte koja se gaji.

Vrlo je prijatnog ukusa zahvaljujući jabučnoj mravljoj kiselini. Ima šećera u sebi, sluzi guma, a ono što je jako važno sa aspekta fitoterapije, čuvarkuća sadrži fitoencide – supstance koje imaju snažno antiseptično dejstvo, bore se protiv bakterija i zato nije nimalo pogrešan stari običaj da se ljudima koji imaju upalu uveta nacedi malo soka u ušnu školjku.

Prikazani svi od ukupno 2 rezultata

Moja Korpa