ČETINARI U BUSENU

Na linku pogledajte četinare iz naše ponude:

https://youtube.com/shorts/-UTd_4f3UW8?feature=share

𝑲𝒂𝒅𝒂 𝒊 𝒌𝒂𝒌𝒐 𝒔𝒆 𝒔𝒂𝒅𝒆 č𝒆𝒕𝒊𝒏𝒂𝒓𝒊 𝒖 𝒃𝒖𝒔𝒆𝒏𝒖?
Četinari u busenu se sade tokom perioda mirovanja vegetacije, od polovine oktobra do kraja aprila – sem u periodu kada je zemlja u smrznutom stanju.
𝑺𝒂𝒅𝒏𝒋𝒂 č𝒆𝒕𝒊𝒏𝒂𝒓𝒂 𝒊 𝒏𝒆𝒈𝒂
Iskopajte sadnu jamu za 10cm dublju i širu od veličine busena, dno sadne jame usitnite i dodajte đubrivo. Postavite busen i dobro zaspite zemljom tako da ne ostaju prazni prostori oko busena. Nakon sadnje obavezno napravite tzv. lavor koji služi za prikupljanje vode. Znajte da četinari traže vlažno zemljište, pogotovo u fazi kretanja vegetacije i u toku letnjih vrućina.

Četinari u busenu (izvađeni iz zemlje) sade se tokom celog perioda mirovanja vegetacije. Tačnije, od polovine oktobra do kraja aprila. Izuzetno, uz pojačanu negu i nešto veći rizik za prijem, mogu se saditi od početka oktobra do polovine maja. Potrebno je izbeći ekstremno niske temperature prilikom sađenja, tj. ne saditi kada je zemlja smrznuta ili preti neposredna opasnost od mraza, kao i za vreme ekstremno visokih tempreratura kada preti opasnost od dehidriranja istih.

Kod pristupanja sadnji četinara prvo što treba uraditi je pripremiti sadnu jamu. Najbolje je da to uradite nekoliko dana ranije, kako bi lakše usitnili iskopanu zemlju, a i biljka će manje vremena provesti van zemlje. Jama koju treba da iskopate zavisi od veličine busena na samoj biljci, ali mora biti veća od njega barem za desetak centimetara u poluprečniku i dubini. Kod samog kopanja prvo odvojiti gornji sloj zemlje, jer je on najhranjiviji i njega ćemo staviti do samog busena ili žila biljke. Na dno tako iskopane jame, staviti sloj zgorelog stajnjaka ili humusa, a ako koristimo svež stajnjak obavezno ga treba prekriti zemljom, da ne dođe u dodir sa korenom biljke. Taj sloj treba da bude debljine desetak centimetara. Zatim u centar jame spustimo biljku sa busenom i prekrijemo ga usitnjenom zemljom. Treba da vodite računa da se biljka sadi par santimetara, dublje nego što je prethodno bila zasađena. Zemlju oko biljke treba dobro nagaziti da se istera vazduh iz jame i obilno je zaliti – ne gaziti po busenu. Ukoliko je potrebno zbog opasnosti od jakih vetrova, pored biljke treba postaviti jak drveni kolac i biljku vezati za njega dok se skroz ne prokoreni.

Prikazani svi od ukupno 11 rezultata

Moja Korpa