– Evropska smrča – Picea abies

1,300.00рсд3,000.00рсд

– Evropska smrča – Picea abies  je visoki,  piramidalni,  zimzeleni četinar,  poreklom iz planina severne i centralne Evrope pa sve do Urala.
Najviše joj odgovaraju hladnija staništa,vrsta je senke i polusenke, a odgovara joj i vlaga, kako u zemljištu tako i u vazduhu. Zbog svoje dekorativnosti, oblika krošnje i boje,  našla je široku primenu u ozelenjavanju, a posebno u pošumljavanju goleti. Najčešće se gaji kao novogodišnje drvo i raste više od 20 metara.

Više o primeni kao novogodišnje drvo, pročitajte na našem blogu: Novogodišnje ili Božićno drvo

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Isporuka

  biljka visine oko 100cm, sadnice visine 1,2-1,3m, sadnice visine 1,5-1,8m, sadnice visine oko 1,8-2m

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  – Evropska smrča – Picea abies – Novogodišnje jelke – Sadi se za formiranje visokih živih ograda, kao solitarno drvo ili za pošumljavanja. Često se sadi u vidu masiva u okviru vrste ili u kombinaciji sa drugim visokim četinarima poput crnog bora, kedra, himalajskog bora i slično. Ako želite da u svom dvorištu stvorite planinsku idilu, usadite evropske smrče i dišite punim plućima. Lepo izgledaju u toku vegetacije a posebnu draž dobijaju u toku zimskog perioda kada su im grane prekrivene snežnim pokrivačem. Od davnina se koriste i kao novogodišnje drvo kada se ukrašavaju svetlucavim ukrasima.

  – Evropska smrča – Picea abies  je visoki,  piramidalni,  zimzeleni četinar,  poreklom iz planina severne i centralne Evrope pa sve do Urala. Najviše joj odgovaraju hladnija staništa,vrsta je senke i polusenke, a odgovara joj i vlaga, kako u zemljištu tako i u vazduhu. Zbog svoje dekorativnosti, oblika krošnje i boje,  našla je široku primenu u ozelenjavanju, a posebno u pošumljavanju goleti. Najčešće se gaji kao novogodišnje drvo i raste više od 20 metara.

  Visoki četinari
  Većinom zimzeleno drveće koje dostiže visine preko 30m. Krošnja piramidalna, prečnika 3-10m. Lišće četinasto ili ljuspasto, zelene i raznih nijansi sivoplave ili zlatnožute boje. Plodovi u obliku šišarica, doprinose dekorativnosti. Koren dobro razvijen, o čemu treba voditi računa (udaljenost od objekata). Sade se na 3-5m . Dolaze u obzir za veće vrtove, parkove i park šume. Poboljšavaju kvalitet vazduha, proivode kiseonik, imaju izraženo fitoncidno dejstvo.

   

   

   

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.

Možda će vam se svideti …