Picea abies – Evropska smrča

2,500.00рсд

Picea abies ili Norveška smrča je visoki piramidalni zimzeleni četinar poreklom iz planina severne i centralne Evrope pa sve do Urala.
Najviše joj odgovaraju hladnija staništa,vrsta je senke i polusenke, a odgovara joj i vlaga kako u zemljištu tako i u vazduhu. Zbog svoje dekorativnosti, oblika krošnje i boje našla je široku primenu u ozelenjavanju, a posebno u pošumljavanju goleti. Najčešće se gaji kao novogodišnje drvo i raste više od 20 metara. Sadi se za formiranje visokih živih ograda,kao solitarno drvo ili za pošumljavanja.
U ponudi sadnice u busenu

Više o primeni kao novogodišnje drvo, pročitajte na našem blogu: Novogodišnje ili Božićno drvo

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Isporuka

  biljka visine oko 150cm

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Prvenstveno zbog svoje lepote, sadnice četinara predstavljaju, najčešće korišćenju hortikulturnu vrstu u vrtovima. Odgovaraju im sunčana do senovita staništa, kvalitetno humusno i dobro drenirano zemljište .  Najveći deo četinara je zimzelen i u zimskom periodu. Sadnice četinare možete saditi samostalno u sklopu travnjaka ili u kombinaciji, sa ukrasnim žbunjem i cvetnim vrstama. Četinari su pogodni i za uzgoj u većim saksijama ili žardinjerama. Razlikuju se po obliku i visini habitusa. Piramidalni i valjkasti oblici četinara, koriste se za oblikovanje pejzaža, podizanje živih ograda ili se sade u vidu, masiva i pojedinačnih skulptura u sklopu travnjaka. Niski četinari su pogodni za uzgoj u manjim vrtovima, za oblikovanje staza, nižih živih ograda ili za sadnju u većim saksijama i žardinjerama. Polegli četinari se koriste za prekrivanje tla. U našem rasadniku možete naći razne vrste i sorte sadnica četinara u saksijama i u busenu.

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.

Možda će vam se svideti …