BILJKE ZA SENKU I POLUSENKU

BILJKE ZA SENKU I POLUSENKU Znajte da postoje višegodišnje biljke koje uspevaju u manje osvetljenim ili zasenčenim delovima bašte. Pitate se kako obojiti senku ispod stabala i krošnji drveća, kroz koje sunce retko ili uopšte ne dopire? Ovaj prostor je nekada služio da se postavi klupica za odmor i eventualno neka žardinjera u kojoj je paprat. Hladovinu mogu da prave i zidovi, od kojih sunce retko dopire do dvorišta. Međutim, danas се bašta u hladovini može urediti na mnogo načina.

Pre nego što se odaberu biljke, potrebno je definisati u kakvom statusu je vaše dvorište –  da li je u polusenci ili potpunoj senci. Postoje bašte koje su otvorene prema nebu, ali prepreka sunčevoj svetlosti i toploti je visok zid ili nekoliko stabala. Za takvo mesto kažemo da je prozračno u senci. Postoje dvorišta u kojima se sunce probija dva do tri sata dnevno i ona se kategorišu, kao bašte u senci. Zemljište do kog sunčeva svetlost izuzetno slabo dolazi spada u grupu- hladovina, dok je deo ispod gustih lišćara ili visokih četinara, žargonski rečeno, debela hladovina.

U senci visokog drveća dobro uspevaju tisa, grab i šimšir.  U polusenci ili senci, može da se sadi rododendron, hortenzija, pirokanta, skimija, japanska aukuba, lovor višnja, koralni biserak.

Prikaz 1–90 od 96 rezultata

Moja Korpa