– Bršljan

400.00рсд

Bršljan je zimzelena puzavica ili penjačica veoma laka za uzgoj.  Naime, vrste sa zelenim lišćem vole polusenku, dok varijeteti sa šarenolikim listovima više vole svetlost, jer bi u suprotnom gubili svoje šare. Uređenjem Vašeg doma sa bršljanom, stvarate pravu šumsku oazu.
Odlikuje se malim zahtevima za svetlošću, lake su za uzgoj, prečišćavaju i osvežavaju  vazduh. Pogodni su za uzgoj u visećim saksijama, poput puzavica u žardinjerama, za ozelenjavanje stepeništa i zidova.
Na slici br 6 izgled sadnica u ponudi
 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena i bela

  Položaj

  polusenka, svetlost

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Isporuka

  saksija fi 10

  Mesto sadnje

  saksija, žardinjera

 • Opis

  Bršljan predstavlja zimzelenu biljku puzavicu, koja se prilepljuje na površinu na kojoj se razvija i raste. Zemljište koje odgovara ovoj vrsti, treba da je porozno i rastresito. Sorte sa zelenim listovima uspevaju na tamnijim pozicijama, dok one sa šarenim lišćem zahtevaju više svetlosti.
  Bršljan    – Sadnja
  Zimzelena puzavica ili penjačica veoma laka za uzgoj.  Naime, vrste sa zelenim lišćem vole polusenku, dok varijeteti sa šarenolikim listovima više vole svetlost, jer bi u suprotnom gubili svoje šare. Ne podnosi suvišnu vlagu, leti se zaliva 1x nedeljno, dok u zimskom periodu 1x u 10 dana. Pogoduje mu i orošavanje odstojalom vodom. Prihrana se vrši za vreme vegetacije, od marta do avgusta, đubrivom za lisne biljke. Bršljani podnose korektivno orezivanje. Razmnožavaju se reznicama u letnjem periodu.
  Bršljan – Upotreba na zelenim površinama
  Lisno dekorativne biljke raznim oblicima listova predstavljaju žive skulpture. Kod zelenih tonova lišća upadljive su najrazličitije šare na listovima. Uređenjem Vašeg doma sa bršljanom stvarate pravu šumsku oazu. Odlikuje se malim zahtevima za svetlošću, lake su za uzgoj, prečišćavaju i osvežavaju  vazduh. Pogodni su za uzgoj u visećim saksijama, poput puzavica u žardinjerama, za ozelenjavanje stepeništa i zidova. Često se sade i ispod drveća kao zamena za travnjak. Od bršljana se formiraju i razne skulpture jer dobro podnose orezivanje.