RUŽE

𝑼𝒔𝒍𝒐𝒗𝒊 𝒖𝒔𝒑𝒆𝒗𝒂𝒏𝒋𝒂
Ruže vole mesto sa dosta svetlosti, minimum 3- 4 sata, prozračno i bez vlage koja se zadržava i pogoduje razvoju gljivičnih obolenja. One su prilagodljive i otporne na osrednje, kvalitetno zemljište. Ako je zemljište podvodno sprovedite drenažu tako što ćete prokopati kanale za odvođenje vode. Glinovito zemljište, ilovaču ili peskovito zemljište, pomešajte sa humusnim, kompostnim, kako biste poboljšali mineralni sastav

𝑶𝒓𝒆𝒛𝒊𝒗𝒂𝒏𝒋𝒆 𝒓𝒖ž𝒂
Ruže  Orezivanje počinje u prvoj godini u toku cvetanja. U toku leta odstranjuju se precvetali cvetove sa sadnica, ispod vršnih listova. Jesenjim orezivanjem sadnica, se skraćuju samo vrhovi ruža, kako bi se zaštitile od snega i vetra. Pravo orezivanje se vrši u proleće. Tada ukloniti sve oštećene, izmrzle i sasušene grane sa sadnica. Takođe treba ukloniti i grane koje se razvijaju prema sredini bokora. Posle nekoliko godina početi sa podmlađivanjem i uklanjanjem prestarelih grana.

Čajevke i floribunde orezati tako da sadnice imaju kružni, čašasti raspored. Na jačim granama ostaviti od 5-7 okaca, a na slabijim 3-4 okca.

Penjačice se orezuju najviše za trećinu, vodeći računa o pravilnom formiranju grma. Ostavljaju se skeletne grane na sadnicama, jer se cvetovi formiraju na dvogodišnjim izbojcima. Da bi se iniciralo ponovno cvetanje posle precvetavanja, bočne izbojke orezati na 2-5 okaca.

Grmolike ruže orezivati samo za trećinu.

Minijaturne ruže – skratiti grane, na oko polovinu visine. Polegle ruže se orezuju skraćivanjem za trećinu svake godine. Posle 3-4 godine žbun se može orezati na 20-30 cm da bi se kompletno obnovio.

Ruže stablašice obavezno orezivati u jesen, kako sneg ne bi polomio stablo. Kuglaste forme orezivati kao čajevke, a kod padajućih formi grane skratiti na polovinu.

Prikazani svi od ukupno 7 rezultata

Moja Korpa