MAGNOLIJE

MAGNOLIJE su biljke poreklom iz istočne Azije i sa Himalaja, Severne Amerike i Centralne Amerike. Sadnice magnolije mogu narasti i do 5 metara u visinu. U zavisnosti od vrste sadnice, magnolije mogu biti zimzelene, polu-zimzelene ili listopadne. Neke od listopadnih vrsta cvetaju u rano proleće, pre nego što drvo razvije listove. Zimzelena magnolija cveta u junu i julu, a može cvetati i duže.

MAGNOLIJE zemljište za sadnju obavezno mora biti plodno, bogato humusom, blago kisele pH reakcije, duboko, umereno vlažno, a krečno zemljište ne dolazi u obzir. Pre sadnje bi bilo dobro da zemljište pomešate sa tresetom. Presađivanje magnolije se vrši na sunčanom mestu, koje je zaštićeno od vetra, a najbolje je da to bude neko mesto pored kuće. Za sadnju koristite sadnice magnolije visoke do 1,3 – 2 m. Posadite ih plitko i zaspite ih malčem.

Nemojte kopati oko magnolije, niti saditi druge biljke. Posle sadnje je samo dobro zalijte. Prihranite magnoliju kada cvetni pupoljci, počinju da bubre, spororazlagajućim đubrivom. Mladim biljkama magnolije je neophodno zaštititi koren od smrzavanja preko zime.

Magnolije se uzgajaju u vidu ukrasnog žbunja ili nižeg drveća. Cvetaju pre listanja i nagoveštavaju dolazak najlepšeg godišnjeg doba – proleća. Sadite ih na zaklonjenom mestu u baštu i vodite računa da imaju dovoljno svetlosti, kako bi krošnja bila bujna. Magnolije trpe korektivno orezivanje i slobodno možete orezati grane, koje štrče iz habitusa. Takođe ih možete uzgajati i u velikim dubokim posudama ako nemate dovoljno mesta u vrtu. Znajte i da kod nekih vrsta cvet ima specifičan miris. Sadite ih zasebno na travnjaku ili ih kombinujte u grupama u okviru vrste.

Prikazani svi od ukupno 6 rezultata

Moja Korpa