Magnolija Soulangeana

– Magnolija Soulangeana  Ukrasno drvo ili žbun koji dostiže visinu do 4 m, a širina krošnje može biti 3,5 m. Orezivanjem se može formirati kao niža drvenasta sadnica ili u vidu ukrasnog žbuna. Svojom elegantnom krošnjom i mirisnim ljubičastim cvetovima, koji se pojavljuju pre listanja – tokom aprila, zadivjulje svakog posmartača. Česta je pojava da se cvetanje ponovi i tokom avgusta meseca. Dobro raste na svežim i bogatim zemljištima. Puno sunca ili polusenka. U uslovima kontinentalne klime uspeva samo na položajima zaštićenim od jakog vetra. Magnolia  je pogodna za soliternu sadnju na travnjacima ili u mešovitim kompozicijama u malim baštama, najbolje u kobinaciji sa četinarima i lišćarskim žbunjem koje tokom vegetacije imaju obojeno lišće, jer je ona najatraktivnija na proleće u vreme cvetanja.

 

 

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  ljubičasta

  Mesto sadnje

  bašta

  Isporuka

  biljka visine 1-1.2m

  Položaj

  sunce, svetlost, svetlost, polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Vreme cvetanja

  proleće

 • Opis

  – Magnolija Soulangeana Ukrasno drvo ili žbun koji dostiže visinu do 4 m, a širina krošnje može biti 3,5 m. Orezivanjem se može formirati kao niža drvenasta sadnica ili u vidu ukrasnog žbuna. Svojom elegantnom krošnjom i mirisnim ljubičastim cvetovima, koji se pojavljuju pre listanja – tokom aprila, zadivjulje svakog posmartača. Česta je pojava da se cvetanje ponovi i tokom avgusta meseca.
  – Magnolija Soulangeana Dobro raste na svežim i bogatim zemljištima. Puno sunca ili polusenka. U uslovima kontinentalne klime uspeva samo na položajima zaštićenim od jakog vetra. Magnolia  je pogodna za soliternu sadnju na travnjacima ili u mešovitim kompozicijama u malim baštama, najbolje u kobinaciji sa četinarima i lišćarskim žbunjem koje tokom vegetacije imaju obojeno lišće, jer je ona najatraktivnija na proleće u vreme cvetanja.
  NISKI LIŠĆARI
  Biljke visine 6-10 m, čine prelaznu kategoriju između drvenastih i žbunastih vrsta. Često nemaju izraženo centralno stablo, dok ukoliko su kalemljene imaju formirano centralno stablo. Mogu imati lep cvet (cvetni glog, judino drvo, dren, albicija ), list (crvena šljiva, šareni javor), plod (pasji trn, ruj, dren), ili interesantne grane (kovrdžava vrba). Sade se na 3-4 m odstojanja. Pogodni za male vrtove.
  Magnolije su drvenaste biljke koje mogu da se formiraju kao žbun ili kao drvo, što zavisi od vrste. Njeni cvetovi mogu biti: beli, žuti, crveni, ružičasti i ljubičasti. Listovi su joj sjajni, krupni i kožasti. Magnolije spadaju u najlepse biljke vrtova. U proleće počinju cvetati svojim krupnim cvetovima na golim granama. Moze biti drvo ili žbun u zavisnosti, kako je formirate. Listovi svih magnolija su kožasti, krupni i sjajni. Voli kiselo, tresetno zemljiste, zaštićeno mesto u vrtu od vetrova i puno sunca. Dok je mlada biljka zastite joj koren od smrzavanja. Imaju plići korenov sistem.