Chaenomeles japonica – Japanska dunja

Listopadni žbun visine do oko 1-1,5 m. Cveta tokom ranog proleća, pre nego što olista, a cvet je narandžasto-crvene boje. U jesen se formiraju jestivi plodovi žute boje. Pogoduju mu osunčane pozicije i blaga senka. Koristi se za samostalnu sadnju, u grupi, za živu ogradu. Pripada grupi sadnica, koje se orezuju nakon cvetanja, ukoliko se želi bujnije cvetanje naredne godine.

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  crvena

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Položaj

  sunce i polusenka

  Vreme cvetanja

  mart – april

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Isporuka

  Biljke visine 30-40cm

 • Opis

  Cvetno ili ukrasno šiblje, kako se naziva ova grupa sadnica, spada u  višegodišnje biljke, koje se razlikuju po visini, teksturi i obliku lista, boji lista i cveta i vremenu cvetanja i plodonošenja.  Ova grupa biljaka je jedna od osnovnih pratilaca svakog vrta.

  Za ove sadnice je karakteristično, da nemaju centralno stablo, već se granaju sa više izbojaka. Iz korena se grana više stabljika. Visine biljaka variraju od 1 do 5m. Većina sadnica odlično podnosi orezivanje.

  U zavisnosti od vrste mogu biti listopadne i zimzelene. Niske sorte se često sade, kao niže  žive ograde, u kombinaciji sa drugim vrstama šiblja ili u većim saksijama za dekoraciju dvorišta i terasa.

  Visoke sorte se takođe sade kao žive ograde, u masivima drvoreda, parkova ili kao soliterne biljke na travnjaku.

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.