– Fotinija stablašica – Fotinija ‘Red Robin’

4,500.00рсд5,500.00рсд

– Fotinija stablašica – Fotinija ‘Red Robin’ na proleće sitnim belim cvetovima jakog mirisa. Jedna od najotpornijih vrsta na sve uslove spoljašnje sredine. Prilagođava se svim tipovima zemljišta, ali najbolje rezultate daje na svežim plodnim zemljištima. Raste umereno brzo i odlično podnosi orezivanje. Zahteva svetle do zasenčene položaje. U ponudi sadnice formirane kao niže drvo, visine oko 2-2,3m. Pogodne za sadnju u vrtu ili u većim saksijama. Lepo izgleda i kao soliterni detalj i u grupama sa drugim biljkama. Dobro raste i u saksiji, gde traži veću saksiju i više vode.

 

Na slikama 3 i 4 izgled sadnica u prodaji

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  bela

  Isporuka

  sadnice visine oko 1,8-2m, visina sadnice 1.5-1.7m

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  – Fotinija stablašica – Fotinija ‘Red Robin’ je zimzelena vrsta koja se gaji kao manje drvo ili žbun. Veoma popularna, dekorativna vrsta, posebno u proleće ili posle orezivanja kada rastu novi crvenopurpurni listovi. Oni kasnije prelaze u zelenu boju. Otporna je na štetočine i bolesti. Veoma brzo raste, godišnji prirast može biti i preko 1m, u optimalnim uslovima.

  Listovi kožasti, izduženi, 10cm dugi. Na proleće se javljaju mladi listovi jarko crvene boje. Biljka pogodna za pojedinačnu sadnju i sadnju u posudama. Da bi sačuvali kuglasti oblik biljku treba redovno orezivati.

  Naziv fotinija potječe od grčke riječi, ‘photeinos’, što znači “sjaj”, što u potpunosti odgovara fotinijama zbog sjajnih listova. U prirodi postoji oko 60 vrsta fotinija, najviše u Aziji.  Fotinije su postale popularne u europskim vrtovima zahvaljujući jarko crvenom lišću i svojstvima koje ju čine odličnim izborom za žive ograde. Takođe se formiraju i kao niže stablašice. Fotinija se ubraja u porodicu ruža (“Rosaceae”), a cvjetovi fotinije su sitni, bijele boje, no glavna odlika zbog koje se fotinija uzgaja je intenzivna crvena boja mladih izboja i lišća.

  Fotinije su dugovečne biljke koje s vremenom čak i prerastu željenu visinu, a u tome slučaju potrebno je obaviti korektivnu rezidbu na način da suvišne grane uklonite ili prikratite. Orezivanje se preporučuje u rano proljeće te po potrebi, još jednom tijekom vegetacije.

  Fotinija cveta na proleće sitnim belim cvetovima jakog mirisa. Jedna od najotpornijih vrsta na sve uslove spoljašnje sredine. Prilagođava se svim tipovima zemljišta, ali najbolje rezultate daje na svežim plodnim zemljištima. Raste umereno brzo i odlično podnosi orezivanje. Zahteva svetle do zasenčene položaje. U ponudi sadnice formirane kao niže drvo, visine oko 2-2,3m. Pogodne za sadnju u vrtu ili u većim saksijama. Lepo izgleda i kao soliterni detalj i u grupama sa drugim biljkama. Dobro raste i u saksiji, gde traži veću saksiju i više vode.

  Na slikama 3 i 4 izgled sadnica u prodaji

   

   

Možda će vam se svideti …