– Lovor višnja – Prunus laurocerasus

550.00рсд2,400.00рсд

– Lovor višnja – Prunus laurocerasus   Zimzelena biljka, brzog porasta, krupnih zelenih listove. Otporna na orezivanje i sve se više koristi za formiranje živih ograda i zelenih zidova. Odgovaraju joj dobro propusna zemljišta, sunčane do polusenovite pozicije. Cveta s proleća, miris je intenzivan.

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Isporuka

  sadnice visine 35-40cm, sadnice visine 60-70cm, lovor visnja stablašica

  Boja cveta

  bela

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce i polusenka

  Vreme cvetanja

  april-jun

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  – Lovor višnja – Prunus laurocerasus  ima sjajne, tamno zelene kožaste listove koji jako podsećaju na lovorov list, dok bobice podsećaju na višnje, pa otuda i naziv lovor višnja.

  Postoji otprilike 40 različitih vrsta ove biljke, što pruža obilje izbora za različite namene. Najčešće se koristi kao živa ograda, zaštita od jakih vetrova ili buke (što je idealno za dvorišta koja su blizu puteva), a može se koristiti i kao pojedinačna ukrasna biljka. Zatim, lovor višnja je otporna na zagađenja, a privlači leptire, pčele i ptice. Može da se razmnožava deljenjem korena ili semenkama.

  – Lovor višnja – Prunus laurocerasus   Veoma je tolerantna i prilagodljiva biljka. Uspeva i na osunčanim mestima i u hladovini, a  dobro podnosi niske temperature. Takođe, nije izbirljiva ni po pitanju tla. Ipak, treba znati da će na suncu biti gušća.

  Cvetno ili ukrasno šiblje, kako se naziva ova grupa sadnica, spada u višegodišnje biljke, koje se razlikuju po visini, teksturi i obliku lista, boji lista i cveta i vremenu cvetanja i plodonošenja. Ova grupa biljaka je jedna od osnovnih pratilaca svakog vrta.

  Za ove sadnice je karakteristično, da nemaju centralno stablo, već se granaju sa više izbojaka. Iz korena se grana više stabljika. Visine biljaka variraju od 1 do 5m. Većina sadnica odlično podnosi orezivanje.

  U zavisnosti od vrste mogu biti listopadne i zimzelene. Niske sorte se često sade, kao niže žive ograde, u kombinaciji sa drugim vrstama šiblja ili u većim saksijama za dekoraciju dvorišta i terasa.

  Visoke sorte se takođe sade kao žive ograde, u masivima drvoreda, parkova ili kao soliterne biljke na travnjaku.

   

   

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.