ŽIVE OGRADE

Ž𝒊𝒗𝒂 𝒐𝒈𝒓𝒂𝒅𝒂
Živu ogradu sadimo u bašti kao dekorativan detalj koji predstavlja barijeru – zaštitu od spoljnih pogleda ili prepreku za prolazak. Žive ograde mogu da služe i kao niže prepreke u bašti na primer razgraničenje travnjaka i staze.
Ž𝒊𝒗𝒂 𝒐𝒈𝒓𝒂𝒅𝒂 – podela prema visini i vrsti
Žive ograde se dele na listopadne i zimzelene. Po visini se dele na niske i visoke. Ove vrste biljaka su sklone orezivanju i od njih se mogu formirati razni oblici. Listopadne žive ograde su većinom i cvetajuće.
𝑳𝒊𝒔𝒕𝒐𝒑𝒂𝒅𝒏𝒆 ž𝒊𝒗𝒆 𝒐𝒈𝒓𝒂𝒅𝒆
Vrsta biljaka koja tokom zime gubi lisnu masu i ponovo na proleće olista. Kod listopadnih živih ograda obično treba obaviti najmanje dve rezidbe za negu godišnje, a kod mlađih živih ograda čak i više. Kod rezidbe se seku mladi izbojci i na taj način se živa ograda podmladjuje.
Kod vrsta koje cvetaju rezidba se obavlja nakon cvetanja.
𝒁𝒊𝒎𝒛𝒆𝒍𝒆𝒏𝒆 𝒊 č𝒆𝒕𝒊𝒏𝒂𝒓𝒔𝒌𝒆 ž𝒊𝒗𝒆 𝒐𝒈𝒓𝒂𝒅𝒆
Vrsta sadnica koja ima zimzeleno lišće, koje se zadržava na biljci tokom cele godine. Sklone su orezivanju i formiranju različitih topijarnih oblika.Ono što je zajedničko za sve žive ograde je da poboljšavaju mikroklimu prostora, umanjuju buku , štite od vetra, nepoželjnih pogleda i smanjuju količinu prašine i raznih štetnih čestica kojih ima u vazduhu. Mogu se orezivanje doterati na različite visine.

Prikazani svi od ukupno 74 rezultata

Moja Korpa