– Ligustrum ovalifolium – Kalina

Ligustrum ovalifolium vulgaris (Kalina) kako je još nazivaju je najrasprostrajenije istopadno šiblje. Gotovo uvek kada čujemo termin živa ograda pomislimo na ovu biljku. Ovo je ujedno i najrasprostranjenija vrsta koja se gotovo uvek koristi za žive ograde. U dužni od metra sadi se 10 komada. Može se saditi u zavisnosti od željene širine ograde jednoredno i dvoredno.

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  visina sadnica 100-120cm

 • Opis

  Ligustrum ovalifolium vulgaris (Kalina) kako je još nazivaju je najrasprostrajenije istopadno šiblje. Gotovo uvek kada čujemo termin živa ograda pomislimo na ovu biljku. Ovo je ujedno i najrasprostranjenija vrsta koja se gotovo uvek koristi za žive ograde. U dužni od metra sadi se 10 komada. Može se saditi u zavisnosti od željene širine ograde jednoredno i dvoredno. Za cik cak sadnju je najbolje usaditi 16-18 kom na m2. Polu-zimzeleni žbun koji je na našim prostorima poznat kao “živa ograda”. Podnosi sve tipove osunčanosti prostora, a nije zahtevna vrsta ni što se tiče tipa zemljišta. Zahteva samo redovno orezivanje kako bi biljka dobila na gustini. Sadi se u dva reda na rastojanu 20 cm kako bi bila što gušća. Raste 2.5 – 3 m u visinu i 1 – 1.5 m u širinu.

  Redovno rezanje veoma je važno za Ligustrum jer dolazi do bočnog grananja i ograda postaje gušća i kompaktnija. Lako se održava sa najmanje jednim prihranjivanjem godišnje bilo organskim đubrivom ili mineralnim đubrivima. Opstaje gotovo u svim tipovima zemlje. Trpi mraz i sušu. Sadi se na osunčanim mestima i polusenci. Zalivanje kontinuirano i umereno.

  Ligustrum ovalifolium vulgaris (Kalina)  je ujedno i jedna od najlepših i istovremeno najjeftinijih živih ograda uopšte. Sadi se 10 komada u dužni metar u rasporedu cik- cak za dvorednu širu ili u redu za jednorednu užu ogradu. Ograda se zatim dobro nađubri, najbolje organskim djubrivima (glistenjakom) zalije pa se posle obavi prvo orezivanje na visini od dvadeset santimetara od zemlje kako bi došlo do bočnog grananja.