– Letnji jorgovan – Buddleja

750.00рсд

– Letnji jorgovan – Buddleja Listopadni žbun divnih ljubičastih ili plavih cvetova. Cvetovi su u gustim terminalnim cvastima dugačkim do 10cm, ljubičasto-plave boje. Cveta od jula do oktobar. Odgovaraju joj suncane do polusenovite ekspozicije.  Mozete ih gajiti u bašti ili u većim saksijama.

Više o ovoj vrsti pročitajte na našem blogu: Jesenja bašta puna čarolija

 

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  ljubičasta

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Položaj

  sunce, polusenka

  Vreme cvetanja

  jun – oktobar

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Isporuka

  biljka visine 1-1.2m

 • Opis

  – Letnji jorgovan – Buddleja  Žbun visine do 5 metara (može se orezivati na nižim visinama), nije izbirljiv prema tipu zemljišta, te ukoliko je isto delimično zabareno i druge biljke na tom mestu ne uspevaju, buddleja je idealna zamena. Fenofaza cvetanja traje celo leto, i cvetovi su mirisni što privlači leptire zbog čega je i dobila ime “leptorov žbun”.

  – Letnji jorgovan – Buddleja  Cvetno ili ukrasno šiblje, kako se naziva ova grupa sadnica, spada u  višegodišnje biljke, koje se razlikuju po visini, teksturi i obliku lista, boji lista i cveta i vremenu cvetanja i plodonošenja.  Ova grupa biljaka je jedna od osnovnih pratilaca svakog vrta. Za ove sadnice je karakteristično, da nemaju centralno stablo, već se granaju sa više izbojaka. Iz korena se grana više stabljika. Visine biljaka variraju od 1 do 5m. Većina sadnica odlično podnosi orezivanje. U zavisnosti od vrste mogu biti listopadne i zimzelene. Niske sorte se često sade, kao niže  žive ograde, u kombinaciji sa drugim vrstama šiblja ili u većim saksijama za dekoraciju dvorišta i terasa. Visoke sorte se takođe sade kao žive ograde, u masivima drvoreda, parkova ili kao soliterne biljke na travnjaku.

  Uzgoj i nega ovog žbuna je veoma jednostavna, i ne zahteva posebno đubrenje ili prekomerno zalivanje, čak je otporna i na sušnije periode. Kako bi žbun imao što više cvasti, potrebno je orezivanje svake godine. Takođe je važno i zakidanje precvetalih cvetova kako bi fenofaza cvetanja duže.

   

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.