Mešovitim zasadima raznobojnog lišća, kasnog cveća i zimzelenih biljaka, zasigurno stvarate divne oaze i u prvim hladnim, jesenjim danima. Ovakvi zasadi nam omogućavaju, da prepoznamo svu lepotu jeseni i da pomislimo da je vrt najlepši, baš u ovo godišnje doba.

Jesenja sadnja je najpovoljniji period, za prijem sadnica i pripremu za zimsko mirovanje zasada. Jesenju sadnju možemo obavljati, sve dok ne padne sneg i zemlja se ne zaledi. Najbolje je sadnju obaviti mesec dana pre, zimskog zahlađenja. Sadnja tokom jeseni, nema velikih zahteva. Ukoliko je jesen sušna, obavezno zalijte biljke. Sadnju sadnica obavite na vreme, kako bi biljke, mogle da se ukorene, pre prvih zamrzavanja zemljišta. Zemljište je tokom jeseni toplo i ima dovoljno vlage i na taj način, je sadnici omogućeno da nastavi rast i da se ukoreni. Sadnice nastavljaju rast, dok god temperature, ne padnu na oko 3 – 4°C.

U jesenje zimskom periodu, sadnice će imati dovoljno vremena da se ukorene i priviknu na novu sredinu. Prednost jesenje sadnje sadnica, se ogleda i u tome, što su biljke na proleće jače, priviknute na novu sredinu i uslove rasta i kao takve, brzo započinju rast nadzemnih delova.

Sadnice koje sadite na proleće, će se takođe primiti, ali one troše zalihe hrane na ukorenjavanje i rast nadzemnih organa i shodno tome, sporije se razvijaju od sadnica, koje su zasađene u jesenjem periodu.

Pre same sadnje pripremite zemlju, usitnite je i izašovite da poboljšate aeraciju i strukturu zemlje. Zemljište obogatite mineralnim đubrivima. Ukoliko je zemljište težeg mehaničkog sastava, dodajte primese peska, treseta i šljunka. Šljunak i pesak idu na dno sadne jame, sa njima poboljšavate drenažu zemljišta i sprečavate zadržavanje suvišne vlage, oko korenja biljaka a samim tim i truljenje. Pažljivo izvadite biljke iz saksija i položite u sadne jame. Dubina sadnje je za 1-2cm dublja od visine saksije u kojoj je biljka rasla. Ukoliko ste odlučili da formirate biljnu borduru, pored staze i imate veći broj saksija, moj savet je, da iskopate kanalić ili rov, odgovarajuće dubine i da sadite biljke u vidu bordure ili žive ograde. Ukoliko ste u mogućnosti i ako zemlja u vašem vrtu nije dobrog kvaliteta, pored redovne prihrane, za vreme sadnje dokupite kvalitetne zemlje i obavezno dodajte u sadne jame. Koliko je jesenja sadnja pogodna za ukrasne biljke i voćne sadnice, toliko je pogodna i za formiranje ili revitalizaciju travnjaka.

Ukoliko ste u mogućnosti dokupite ukrasnog kamena ili borove kore (malča) i sprečite da se na manjim površinama, koje nisu poželjne za rast i razvoj korova, širi ova invazivna biljna vrsta. Kao rezultat dobijate urednu površinu, bez korovskih primesa, na kojoj nećete imati mnogo posla.

Pri odabiru vrste i veličine biljaka, vodite računa o prostoru sa kojim raspolažete, odnosno o veličini parcele i položaju. Ako se opredelite za cvetne površine, pored formiranja perenjaka – (PERENE – višegodišnje baštenske trajnice), ubacite i delove sa sezonskim cvetnicama i obogatite vrtove jesenje zimskim i prolećno letnjim cvetnim aspektom. Za jesenje zimski aspekt kombinujte vrste lukovica, poput lala, zumbula, narcisa, krokusa, ukrasnog luka i sl. sa violama, hrizantemama, ukrasni kupus, erikama, novčićem i sl.

Pri sadnji žbunastih biljaka možete se opredeliti za sadnju jedne ili više vrsta sadnica. Neke od žbunastih vrsta, koje raskošno cvetaju u jesenjem periodu su kareopteris, indijski jorgovan, , hortenzije, Buddleja davidii i sl. Sve ove biljke možete uzgajati i u velikim posudama ukoliko nemate zemljište za sadnju.

Ukrasni aranžmani igraju važnu ulogu u uređenju eksterijera. Glinene saksije su najlepši izbor za dekoracije a ujedno se biljke u njima i najbolje osećaju. Praktično sve biljke, koje nisu velikih dimenzija, mogu da se gaje u saksijama. Kod njih je bitno da ih zaštitite u toku zimskih meseci, kako ne bi došlo do smrzavanja korenja. Po površini zemlje u saksijama obavezno pospite sitnog malča i sprečićete isusšvanje supstrata u toku letnjih meseci.

Iskoristite tople jesenje dane i uredite vrtove i žardinjere. Biljke će vam ulepšati životni prostor i uneće vam deo prirode, za kojim svi mi žudimo, bez obzira na profesiju sa kojom se bavimo.

Coming Soon...