– Lejlandski čempres – Cupressocyparis leylandii 

850.00рсд1,000.00рсд

Lejlandski čempres – Cupressocyparis leylandii  Četinar konusne krošnje zelenih četina.  Brzo raste, čak i 1 – 1.5m godišnje uz opimalne uslove. Raste na svim tipovim zemljišta, nije zahtevan što se tiče održavanje. Voli mesta u punom suncu ili polusenci. Podnosi orezivanje i najbrže će rasti uz redovnu prihranu, kvalitetnim đubrivom i redovno zalivanje. Odrasla biljka se može orezivati i nekoliko puta godišnje.

U ponudi sadnice u saksijama sa sl.br.3 – 5

 

 

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Isporuka

  sadnice visine 80-100cm, visina sadnica 100-120cm

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce i polusenka

  Prihranjivanje

  povremeno

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Lejlandski čempres – Cupressocyparis leylandii  Hibrid između Cupressus macrocarpe i Chamaecypris nootkaensis-a. Četinar kompakte, konične krošnje, gustih i redovnih grana od zemlje, čak i na starijim stablima. Listovi zeleni, ljuspasti, zimzeleni i gusti. Jednodomi četinar koji retko cveta i plodonosi. Raste na svim tipovima zemljišta, čak i na krečnjačkim.

  U ponudi sadnice u saksijama sa sl.br.3 i 4

  Podnosi svaku vrstu orezivanja bez obzira na starost biljke. Posebno je pogodan za formiranje živih ograda i barijera, najbrže i najlakše raste. Podnosi gradske uslove i pogodan je za formiranje vetrozaštitnih pojaseva. Vrlo otporna vrsta, idealna za formiranje živih ograda. Raste na svim tipovima zemljišta, preferira sunčana staništa i ocedito zemljište. Možete ga saditi i kao soliter na travnjaku ili u pozadini nižih četinara.

  Lejlandski čempres – Cupressocyparis leylandii  Lejlandijev kupresociparis je cetinar kompaktne, guste krosnje i grana do zemlje, pa se koristi i za zive ograde. Zive ograde cempresa Leiland se podrezuju jednom godisnje u prolece i, ako je potrebno, drugi put u leto nakon zavrsetaka izdanaka (Jul). Prilikom djubrenja treba biti oprezniji, jer Leiland cempresi imaju vecu potrebu za hranljivim materijama samo u prvih nekoliko godina kada se mnogo orezuju.Visina rasta 15m. Sadi se na razmak od 1m,ako je za zivu ogradu. Sadnja biljke za soliter na razmak 2 do 3m. Vrlo dobro podnosi sve tipove zemljista. Boja cetina zelena, bez mirisa.