– Šimšir – Buxus sempervirens

450.00рсд1,200.00рсд

Šimširje zimzeleni žbun, sitnih ovalnih listova, pogodan za orezivanje. Od davnina se može naći u poznatim dvorskim vrtovima geometrijskog oblika.Od sadnica šimšira  se mogu formirati bordure, niske ograde, kugle , piramide i drugi oblici.

Može se saditi pojedinačno ili u grupama i u  saksijama. Odgovaraju mu polusenovita ili senovita mesta, kiselo zemljište, bogato humusom.

Na slici br. 6 sadnice u prodaji
Šta učiniti da šimšir uspe u bašti ili saksiji

 

 

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Mesto sadnje

  bašta, saksija, žardinjera

  Položaj

  polusenka, senka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Isporuka

  30-40cm- guste biljke, visina 10-15cm

 • Opis

  – Šimšir – Buxus sempervirens je zimzeleni žbun, sitnih ovalnih listova, pogodan za orezivanje. Od davnina se može naći u poznatim dvorskim vrtovima geometrijskog oblika.Od sadnica šimšira  se mogu formirati bordure, niske ograde, kugle , piramide i drugi oblici.

  Na slici br. 6 sadnice u prodaji

  Može se saditi pojedinačno ili u grupama i u  saksijama. Odgovaraju mu polusenovita ili senovita mesta, kiselo zemljište, bogato humusom. Orezujte šimšire oštrim makazama a možete koristiti i kalupe oblika, za lakše orezivanje. Ove poslove nemojte raditi po jakom suncu. Vodite računa da sadnice ne ostanu dugo bez vode.

  – Šimšir – Buxus sempervirens je izuzetna, zimzelena vrsta sadnice, koja spada u kategoriju – šiblja, kojoj bi svakako trebalo posvetiti punu pažnju, pogotovo ako želite zelenu površinu čistih, geometrijskih formi. Iako raste sporo, to mu nije velika mana, s obzirom na ostale osobine i sve mogućnosti koje pruža.

  Može da izraste do 3 m, ali kada je reč o oblikovanim formama, neophodno je održavanje oblika sadnica. Inače njegovu gustu, kompaktnu krošnju čine sitni, sjajni, tamno zeleni listići, u proleće jasno, zelene boje. Ima izuzetnu regenerativnu moć, tako da podnosi jako orezivanje, što omogućava stvaranje najrazličitijih oblika sadnica.

  Raste u gotovo svim tipovima zemljišta, trpi mraz i sušu. Sadi se na suncu, polusenci i potpunom hladu. Zalivanje je umereno pogotovu, ako je posađen u hlad.

  O šimširu pročitajte na našem blogu: Šimšir Šta učiniti da šimšir uspe u bašti ili saksiji

   

   

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.