Šta učiniti da šimšir uspe u bašti ili saksiji?

Prirodna oblast prostiranja šimšira je od Evrope do severne Afrike.

Šimšir je jedan od najstarijih ukrasnih grmova. Veruje se da su ga stari Egipćani gajili u vrtovima pre više od 6000 godina. Smatra se da su ga za formalne ograde koristili stari Grci i Rimljani, koji su orezivanjem stvarali neobične

oblike.

Buxus sempervirens – Šimšir

U doba baroka šimšir je imao posebno mesto u kraljevskim parkovima poput Versaja, Šembruna i Belvedera.

Šimširi su se vekovima gajili kao dekorativne sadnice u vrtovima i ukrasnim saksijama. Tokom cele godine odišu svežinom, jer zadržavaju zelenu boju listova. Veoma su atraktivni zbog mogućnosti orezivanja i formiranja raznih umetničkih, zelenih skulptura.

Skulptura nastala orezivanjem šimšira

Šimšir je zimzelena biljka koja se gaji u vrtovima ili u saksijama. Šimšir je sadnica koja se orezuje, pa se od njega često formiraju žive ograde i oblikuju se u vidu raznih skulptura.

Stanište i uslovi uzgoja

Ove biljke najviše vole osunčana staništa ali uspevaju i u polusenovitim delovima bašte. Šimšir je prilagođen različitim temperaturama. Zahteva propusno zemljište, neutralne do blago bazne reakcije. Šimširima odgovara krečno zemljište. Što se tiče zalivanja, ne podnose da dug vremenski period ostanu bez vlage. S proleća je neophodno da se prihrane spororazlagajućim đubrivima. Ukoliko se uzgajaju u saksijama, vodite računa da u toku zimskog perioda zaštitite saksije od izmrzavanja.

Bolesti i štetočine šimšira

Ako na listovima primetite da se uvijaju i da imaju bele lepljive prevlake, uzrok su šimširove lisne buve. Odsecite zahvaćene delove biljke i možete biljke istretirati mineralnim uljem.

Ukoliko se na gornjoj strani listova pojave bele pege u pitanju su grinje paučinari. Kod ove pojave se biljke u većini slučajeva same oporave.

Lisne vaši se manifestuju na donjoj strani listova i mladim izdancima. Delovi biljke postaju lepljivi i često ih prati čađava pegavost. Kao protiv mere se koriste mineralna ulja ili kontaktni insekticidi.

Šimširov plamenac

  • U vreme polaganja jaja preporučuju se preparati na bazi a.m. piriproksifen. Deluje na stadijum jajeta i mlade gusenice.
  • Ukoliko primetite mlade gusenice (prvog do trećeg stupnja), može da se primeni biološki preparat na bazi a.m. Bacillus thuringiensis var. kurstaki.
  • Ako kasno primetite pa su gusenice u starijem uzrastu i ako je brojnost gusenica značajno premašila prag štetnosti, treba primeniti preparat na bazi hlorantraniliprola, bifentrina, alfacipermetrina.

Kako napraviti biljno ulje protiv grinja i insekata?

Insekti se nastanjuju na listovima raznih biljaka, jer sisaju sokove koji su bogati sa šećerima. Na primer lisne vaši izlučuju lepljivu prevlaku na listovima, odnosno višak šećera koji su isisali iz listova. U kućnim uslovima možete napraviti preparat za zaštitu. U 1 litar vode sipajte 30ml ulja od repice i rasprskivačem nanesite na listove i sa lica i sa naličja. Na taj način uništavate štetočine jer im se zalepe disajni putevi. Vodite računa da ne nanosite debeo sloj, jer može doći do opadanja listova.

Coming Soon...