Šta učiniti da šimšir uspe u bašti ili saksiji

Prirodna oblast prostiranja šimšira https://www.rasadnikcvjeticanin.rs/sadnice/buxus-sempervirens/ je od Evrope do severne Afrike. Najčešće raste u vidu žbuna i to pod krošnjama drveća. U zavisnosti od sorte dostiže visine od 40cm do 5m. Šimšir je zimzelena biljka koja se gaji u vrtovima ili saksijama. Šimšir je sadnica koja se orezuje, pa se od njega često formiraju žive ograde, oblikuju se u vidu raznih skulptura. Ukoliko se uzgajaju u saksijama, vodite računa da u toku zimskog perioda zaštitite saksije od izmrzavanja.

Ove biljke najviše vole osunčana staništa ali uspevaju i u polusenovitim delovima bašte. Prilagođen je različitim temperaturama. Zahteva propusno zemljište neutralne do blago bazne reakcije. Šimširima odgovara krečno zemljište. Što se tiče zalivanja, ne podnose da dug vremenski period ostanu bez vlage. S proleća je neophodno da se prihrane spororazlagajućim đubrivima.

Bolesti i štetočine

Ako na listovima primetite da se uvijaju i da imaju bele lepljive prevlake, uzrok su šimširove lisne buve. Odsecite zahvaćene delove biljke i možete biljke istretirati mineralnim uljem.

Ukoliko se na gornjoj strani listova pojave bele pege u pitanju su grinje paučinari. Kod ove pojave se biljke u većini slučajeva same oporave.

Lisne vaši se manifestuju na donjoj strani listova i mladim izdancima. Delovi biljke postaju lepljivi i često ih prati čađava pegavost. Kao protiv mere se koriste mineralna ulja ili kontaktni insekticidi.

Kako napraviti biljno ulje protiv grinja i insekata?

Insekti se nastanjuju na listovima raznih biljaka, jer sisaju sokove koji su bogati sa šećerima. Na primer lisne vaši izlučuju lepljivu prevlaku na listovima, odnosno višak šećera koji su isisali iz listova. U kućnim uslovima možete napraviti preparat za zaštitu. U 1 litar vode sipajte 30ml ulja od repice i rasprskivačem nanesite na listove i sa lica i sa naličja. Na taj način uništavate štetočine jer im se zalepe disajni putevi. Vodite računa da ne nanosite debeo sloj jer može doći do opadanja listova.

Šimširov plamenac

Poslednjih godina se na šimširu pojavio insekt koji polaže jaja iz kojih se razvijaju gusenice koje nanose štetu biljkama. Da bi suzbili razvijanje gusenica neophodno je da sredinom juna poprskate šimšire insekticidom ( Coragen ili Affirm) i nakon nedelju dana da ponovite postupak zaštite. Na taj način sprečavate da se razviju velike gusenice koje je teško u tom stadijumu suzbiti.

Coming Soon...