Abelija (Abelia grandiflora)

Mali žbun sjajnih, poluzimzelenih listova, koji zimi prelaze u crvenu boju. Voli sunčana i polusenovita mesta, tolerantna je prema svim vrstama zemljišta, pod uslovom da nisu preplavljena ili suva, ali najbolje uspeva na neutralnim, do slabo kiselim, plodnim, vlažnim i dobro dreniranim zemljištima. Cveta od juna do oktobra. Beli cvetovi su sitni, ali veoma brojni, u obliku trubica, blagog prijatnog mirisa. Idealna za formiranje nizih živih ograda i za cvetne leje.

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Boja cveta

  bela

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Položaj

  sunce, sunce i polusenka

  Vreme cvetanja

  jun – oktobar

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Isporuka

  Guste sadnice u saksiji fi 13cm

 • Opis

  Cvetno ili ukrasno šiblje, kako se naziva ova grupa sadnica, spada u  višegodišnje biljke, koje se razlikuju po visini, teksturi i obliku lista, boji lista i cveta i vremenu cvetanja i plodonošenja.  Ova grupa biljaka je jedna od osnovnih pratilaca svakog vrta.

  Za ove sadnice je karakteristično, da nemaju centralno stablo, već se granaju sa više izbojaka. Iz korena se grana više stabljika. Visine biljaka variraju od 1 do 5m. Većina sadnica odlično podnosi orezivanje.

  U zavisnosti od vrste mogu biti listopadne i zimzelene. Niske sorte se često sade, kao niže  žive ograde, u kombinaciji sa drugim vrstama šiblja ili u većim saksijama za dekoraciju dvorišta i terasa.

  Visoke sorte se takođe sade kao žive ograde, u masivima drvoreda, parkova ili kao soliterne biljke na travnjaku.

 • Recenzije

  1. Nevena

   Divna saradnja, biljke kvalitetne i lepo dostavljene.

   • Rasadnik Cvjetićanin

    Hvala na saradnji.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.