– Plava kiša – Wisteria sinensis

600.00рсд900.00рсд

Plava kiša – Wisteria sinensis   Cveta preko celog leta a tokom zime krase ga plodovi, mahune. Raste prilicno brzo. Ne smeta mu hladnoca i bez problema prezimljava na otvorenom. Nije medonosna i ne privlaci pčele, tako da necete imati problema sa pčelama ako raste u blizini kuce.

 

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  lila

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Isporuka

  sadnice visine 60-70cm, visina sadnice 30-40cm

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Položaj

  sunce

 • Opis

  Plava kiša – Wisteria sinensis   fantastična puzavica, kod nas poznata i pod nazivom plava kiša, prvi put se pojavila u Evropi krajem 19. veka zahvaljujući kapetanu jednog engleskog broda, koji je odlučio da donese nekoliko primeraka u domovinu. Uprkos dugom i iscrpljujućem putovanju i neizbežnom neiskustvu u uzgajanju, visterija je uskoro pokazala svoju snažnu prirodu procvetavši, već naredne godine. Nekada su botaničari greškom pripisivali visteriju rodu Glycina (glykys na grčkom znači sladak) možda upravo zbog mirisa njenog cveta, koji su engleske botaničarke i baštovanke Vilson i Bel, misleći na vrstu Sinensis, definisale kao „nešto između meda i jorgovana, a sve ostalo je njeno.

  Plava kiša – Wisteria sinensis je višegodisnji ukrasni žbun ili penjačica, koji poraste maksimalno oko 3-4 metra. Može se oblikovati i kao drvo. Ima izuzetno  dekorativne plavo ljubičaste  cvetove, koji rastu u grozdovima dužine i do 30 cm. Cvetovi plavoljubičasti, visećim do 30cm u dugim grozdovima, mirisni slični bagremu, okite ovu puzavicu tokom proleća. Odlična za “oblačenje” zidova, pergola, nastrešica, otvorenih vrtnih paviljona, zelenih tunela. Njena otpornost  je tolika da se vrlo retko razboleva, a uspeva da živi i da se razvija i u saksiji, ukoliko je dovoljno duboka. Visterija voli plodan teren sa dobrom drenažom, a bitno je da joj se prvih godina obezbedi dohrana, obilnim đubrenjem.