– Bršljen zelenolisni – Hedera helix

– Bršljen zelenolisni – Hedera helix   je biljka odlična sa vertikalno ozelenjavanje ili za uzgoj u saksijama. Zimzelene puzavice ili penjačice koje uspevaju i na osvetljenim i na zasenčenim pozicijama. Ima sposobnost da se prilepljuje, uz različite vrste podloga i da se, na taj način propinje i rasprostire po stablu , po kamenim podlogama, zidovima ili jednostavno da puzi prekrivajući tlo. Pored kuće i terase, bršljan može da raste i prekriva fasade Vašeg doma.

Više o ovoj vrsti pročitajte na našem blogu: Bršljen – Hedera sp.

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena, žuta

  Isporuka

  sadnice visine oko 25-30cm, saksija 10-15cm

  Mesto sadnje

  bašta, saksija, žardinjera

  Položaj

  polusenovite do senovite ekspozicije

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  – Bršljen zelenolisni – Hedera helix je biljka puzavica, odnosno lijana. Ima sposobnost da se prilepljuje, uz različite vrste podloga i da se, na taj način propinje i rasprostire po stablu , po kamenim podlogama, zidovima ili jednostavno da puzi prekrivajući tlo. Pored kuće i terase, bršljan može da raste i prekriva fasade Vašeg doma. Iako mnogi ljudi ne vide prednosti ovog načina gajenja, ipak Vas možemo iznenaditi! Naime, otkriveno je da kada bršljan prekriva fasade Vašeg doma, on zapravo štiti zidove od jarkog sunca i velike topline tokom letnjih dana.

  – Bršljen zelenolisni – Hedera helix  Postoje različite sorte sadnica ove vrste, sa manjim i većim listovima, oblik i boja lista su takođe varijabilani. Sadnice bršljena se najčešće koristi za vertikalno ozelenjavanje i za prekrivanje tla. Pogodan je i za uzgoj u saksijama i žardinjerama. U našem rasadniku možete naći gusto formirane sadnice u saksijama.

  Idealno zemljište koje bršljan voli je ono bogato humusom na bazi ilovače. Treba mu obezbediti uz dobro rastresito zemljište i dobar drenažni sloj u vidu peska ili sitnog šljunka. Humus dodatno sprečava isušivanje tla i truljenje samog korena biljke. Savetuje se da se posadi u proleće i postavi na mesto koje je zaštićeno od jakog vetra. Vrste sa zelenim lišćem vole polusenku, dok varijeteti sa šarenolikim listovima više vole svetlost, jer bi u suprotnom gubili svoje šare. Ali, obema vrstama je zajedničko to da im ne prija direktna sunčeva svetlost, samim tim se bršljan ne sadi sa južne strane.

   

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.