– Duglazija – Pseudotsuga menziesii

1,000.00рсд

Duglazija -Pseudotsuga menziesii  je visoki četinar, poreklom iz Severne Amerike. Na prirodnim staništima dostiže visinu i do 100 m. Krošnja je široko piramidalna. Oblikom krošnje podseća na jelu. Odgovaraju joj sveža i dublja zemljišta, a traži i dovoljno vlage u vazduhu. Ukras duglazije su desetak centimetara duge šišarice, ali i nežne, meke četine, koje joj i daju specifičan, vazdušast izgled. Kada se protrljaju mirišu na jabuku.
Na slici br.4 izgled sadnica u prodaji
 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Isporuka

  sadnice visine 80-100cm

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  svetlost

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Visoki četinari
  Većinom zimzeleno drveće koje dostiže visine preko 30m. Krošnja piramidalna, prečnika 3-10m. Lišće četinasto ili ljuspasto, zelene i raznih nijansi sivoplave ili zlatnožute boje. Plodovi u obliku šišarica, doprinose dekorativnosti. Koren dobro razvijen, o čemu treba voditi računa (udaljenost od objekata). Sade se na 3-5m . Dolaze u obzir za veće vrtove, parkove i park šume. Poboljšavaju kvalitet vazduha, proivode kiseonik, imaju izraženo fitoncidno dejstvo.
  Duglazija – Pseudotsuga menziesii  se koristi za formiranje zelenih masiva, ali sve više i za pojedinačnu sadnju. Spadaju u visoke četinare, koji dostižu visinu i do 100m. Kora je debela i ispucala. Četine su meke na dodir, dužine 15-30mm. Imaju karakterističan miris četina – miris zelene jabuke.Formiraju šišarke jajasto – kupaste, sastavljene od tankih ljuski.   Svakako zaslužuje vidno mesto na jednoj zelenoj površini. Duglazije podsećaju na visoke jele i imaju veoma brz prirast. Često se koriste za pošumljavanje goleti.  Proizvode velike količine kiseonika.
   Sadnja i nega
  Duglazija – Pseudotsuga menziesii traže duboka i rastresita zemljišta. Dobro podnose gradske uslove i često se sade, kao vetrozaštitni pojasi. Vodite računa da je zemljište dobro propusno, jer ne trpe zabarena zemljišta. Obezbedite joj svetle pozicije u vrtu. Možete ih saditi u vidu drvoreda ili kombinovano u okviru vrste ili sa drugim visokim četinarima. Duglazije popravljaju i kvalitet zemljišta.

Možda će vam se svideti …