– Crveni hrast – (Quercus rubra)

2,500.00рсд

Crveni hrast (Quercus rubra) je listopadno drvo visine 30 – 45m, široko zaobljene krošnje i stabla prečnika do 1.5m. Dobro podnosi senku i otporan je na aerozagađenja. Dostiže visinu do 45 metara, a prečnik debla i do 1.5 metra pa je pogodan za pošumljavanje. Crveni hrast je ekonomski cenjena vrsta zbog kvalitetnog drveta. Zbog izuzetno dekorativnih svojstava, rubin crvena boja listova u jesen i zaobljene krošnje, koristi se za parkove i drvorede.

Otporan na vetar i aerozagađenja. Ne odgovaraju mu krečna zemljišta. Zbog dekorativnog izgleda, pogotovu u jesen, kada listovi dobijau kao rubin crvenu boju, sve više korišćen za aleje i drvorede i veće zelene površine.

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  sadnice u busenu 2-2.2m

  Boja

  crvena

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Crveni hrast (Quercus rubra) je listopadno drvo visine 30 – 45m, široko zaobljene krošnje i stabla prečnika do 1.5m.

  Ova vrsta hrasta je jako otporna na niske temperature, izuzetno brzo raste, ima jaku izdanički snagu (od 50 do 100cm godišnje). Uspeva vrlo dobro i na siromašnim zemljištima, koja mogu biti i kisela, a naročito mu odgovaraju peskovito-ilovačasta.

  Dobro podnosi senku i otporan je na aerozagađenja. Dostiže visinu do 45 metara, a prečnik debla i do 1.5 metra pa je pogodan za pošumljavanje. Crveni hrast je ekonomski cenjena vrsta zbog kvalitetnog drveta. Zbog izuzetno dekorativnih svojstava, rubin crvena boja listova u jesen i zaobljene krošnje, koristi se za parkove i drvorede.

  Crveni hrast (Quercus rubra) Otporan na vetar i aerozagađenja. Ne odgovaraju mu krečna zemljišta. Zbog dekorativnog izgleda, pogotovu u jesen, kada listovi dobijau kao rubin crvenu boju, sve više korišćen za aleje i drvorede i veće zelene površine.

  Domovina biljke je Severna Amerika. Uveden je i rasprostranjen u evropskim zemljama sa umerenom klimom iu Rusiji. Drvo, koje se široko koristi u mnogim industrijama, ima vrednost. Koristi se u pejzažnom dizajnu za uređenje parkova i bašta.

  Hrastova kora je zimsko otporna, što omogućava drvetu da živi do 200-500 godina u divljini. Najpoznatiji predstavnici crvenih hrastova u istoriji preživeli su jedan i po do dva milenijuma! Drvo koje je dostiglo sto i više godina smatra se zrelim. Hrast brzo raste do 30 godina, zatim se proces malo usporava, a rast se nastavlja ne u visinu, već u širinu.

  Starost hrasta određuje se posebno razvijenom formulom u koju se unosi vrednost prečnika u centimetrima.