Ukrasna japanska jabuka

– Ukrasna japanska jabuka   Uspeva na osunčanim i polusenovitim pozicijama. Često se sadi u vidu drvreda ili u grupnoj sadnji. Fantastično izgleda s proleća kada se okiti ciklama – rozim cvetovima.

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Boja cveta

  ciklama

  Isporuka

  sadnice visine oko 1,8-2m

  Mesto sadnje

  bašta

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Vreme cvetanja

  maj

 • Opis

  – Ukrasna japanska jabuka je listopadna vrsta drveća koja raste  do 4-6 m visine. Cveta početkom maja, svetlije ili tamnije rozo belim cvetovima. Najčešće se koristi za sadnju u grupama, sa drugim biljkama ili pojedinačnu sadnju. Radja sitne plodove, koji se zadržavaju na granama.

  – Ukrasna japanska jabuka  Formira okrugloglasto, srednje visoko listopadno drvo, sa uskim listovima na lučnim granama. Dostiže visinu i širinu 4-6 m. Cvetovi su bledo ili jarko rozi . Plod je crven ili žut, prečnika oko 1-2 cm i često je hrana pticama. Ima dobru otpornost na bolesti čađavu krastavost i pepelnicu, koje pogađaju gajene jabuke. Dobro podnosi urbane uslove, suv vazduh i aerozagađenje. Zbog toga je pogodna za sadnju kao ukrasna vrsta, po parkovima ili malim dvorištima, gde je posebno lepa u periodu cvetanja i dolazi do izražaja, ako je soliterno postavljena na travnjaku. Može se koristiti i u složenim kompozicijama sa četinarskim i lišćarskim žbunjem, različitih visina.

  NISKI LIŠĆARI
  Biljke visine 6-10 m, čine prelaznu kategoriju između drvenastih i žbunastih vrsta. Često nemaju izraženo centralno stablo, dok ukoliko su kalemljene imaju formirano centralno stablo. Mogu imati lep cvet ( judino drvo, dren, albicija), list (crvena šljiva, šareni javor), plod (pasji trn, ruj, dren), ili interesantne grane (kovrdžava vrba). Sade se na 3-4 m odstojanja. Pogodni za male vrtove.