Divlji kesten – Aesculus hippocastanum

2,000.00рсд

Divlji kesten je vrsta lišćara koja raste u visinu oko 30m. Česta je sadnica po parkovima, zbog izuzetne otpornosti na gradske uslove sredine. Listovi su prstasto složeni, zelene boje, krošnja je gusta. Krošnju s proleća krase beli cvetovi u kupastim cvastima. Divlji kesten dosta brzo raste. Zahteva plodna zemljišta. Mladu sadnicu obavezno zalivati s dolaskom toplih dana.

Više o ovoj vrsti pročitajte na našem blogu: Divlji kesten Kombinacije drveća i žbunja u kompoziciji vrta Sadnice drveća – baštenske skulpture

Kategorije: ,
 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Boja cveta

  bela

  Isporuka

  visina sadnice oko 2m

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce i polusenka

  Vreme cvetanja

  maj

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Lišćarsko drveće se deli na tri kategorije prema visini: nisko, srednje visoko i visoko drveće. Niski lišćari rastu u proseku od 5 – 10m visine, srednje visoki lišćari, rastu 10-15m visine i visoki lišćari koji rastu preko 10m visine.

  Niski lišćari spadaju u kategoriju biljaka između žbunja i drveća. Često nemaju izraženo centralno stablo. Često su prepoznatljivi po lepim cvetovima, plodovima ili interesantnim granama. Sade se na 3 – 4 metra međusobnog odstojanja. Pogodne su za sadnju u manjim vrtovima ili velikim posudama.

  Srednje visoki lišćari su drvenaste vrste koje dostižu visine  10 – 15m. Pogodne su za sadnju u parkovima, srednje velikim vrtovima, mada često nađu primenu i u manjim vrtovima, gde se sade kao soliterna stabla. Sade se na odstojanju na oko 5 metara. Većina vrsta ima lepe cvetove i plodove.

  Visoki lišćari su drvenaste biljke koje u postojbini dostignu visine i do 50m, dok u našim vrtovima i parkovima ne prelaze 20-30m. Koren kod ovih vrsta je dobro razvijen, imaju široke krošnje preko 10m širine, stoga ove biljke treba udaljiti od od objekata.Lišće je tokom vegetacije uglavnom zeleno i s jeseni se menja u crvenu,narandžastu, žutu i braon boju. Karakterišu ih lepi cvetovi, interesantni plodovi. Sade se na odstojanju od 5-10m. Uglavnom se koriste za drvoredne sadnje, kao soliteri, za stvaranje masiva i slično.

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.