– Thuja occidentalis ‘Globosa’

650.00рсд1,500.00рсд

 – Thuja occidentalis ‘Globosa’  je četinar guste krošnje,  intenzivno zelene boje četina. Ovoj vrsti sadnica odgovaraju sunčana do polusenovita zemljišta i ocedito zemljište. Dostiže visinu do 150cm. Podnosi korektivno orezivanje. Odlična je za sadnju u vidu bordura pored staza, kombinovanjem sa drugim patuljastim četinarima i cvetnicama i za sadnju u većim saksijama.
U ponudi sadnice sa sl br 5-6 u busenu- precnik oko pola metra
U ponudi sadnice sa sl.br.7-8 visine 50-60cm
 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Isporuka

  sadnice visine 40-50cm, Visina i prečnik biljke u busenu oko 60cm

 • Opis

   – Thuja occidentalis ‘Globosa’  ili loptasta tuja, dostiže visinu do 150cm i širinu do 100cm.  Idealna za orezivanje, radi lake korekcije kuglaste forme. Odlično izgledaju ako se sade kao bordure pored staza a  često se sade i sa četinarima piramidalne i vretenaste forme. Uspevaju i u dubljim prostranim saksijama.
   – Thuja occidentalis ‘Globosa’   – Sadnja
  Za uspešan uzgoj četinara obezbedite propusno, nešto kiselije zemljište. Znajte da ove vrste traže vlažno zemljište ali ne da se voda zadržava oko korenja, jer može doći do truljenja korenja. Za vreme letnjih vrućina, četinare zalivajte rano ujutro ili kasno uveče. Za brži rast koristite spororazlagajuću prihranu na pr. Osmocote đubrivo. Povremeno možete plitko okopati zemlju oko sadnica i uvek vodite računa, da oko svake sadnice bez obzira, da li je četinar ili lišćar, formirate prsten ili levak, koji služi da voda nakon zalivanja, dospe do korenja.
   – Thuja occidentalis ‘Globosa’  – Upotreba na zelenim površinama
  Loptaste tuje se najčešće koriste za sadnju pored staza ili u sklopu travnjaka pojedinačno ili u kombinaciji sa drugim vrstama četinara. Takođe se često koriste i za sadnju u velikim posudama ili žardinjerama. Loptasti četinari su rado viđeni na zelenim površinama jer njihove okrugle forme habitusa stvaraju zanimljive kompozicije u vrtu.
  Patuljasti četinari 
  Osnovna odlika je da  stablo ne bude visoko, tako da se prosečna visina odrasle biljke,  kreće se oko 1 – 1,5 metara. Naravno, ima među njima i nižih koje rastu do 0,5 metara, ali i onih koje mogu biti visine i 2,5 metra. Te vrste koje mogu maksimalno imati visinu preko 2 metra spadaju u spororastuće.
  Neki spororastući varijeteti čerinarskog drveća su zgodni za kamenjare i saksije, jer će im trebati vremena da se razviju. Ukoliko biste u alpinetum posadili brzorastući četinar, on bi ga mogao dobrim delom pokriti za 5 godina. To je jedna od stavki koje treba da znate. U osnovi sve navedene vrste dobro podnose orezivanje.
  Pri planiranju treba uzeti u obzir da li će se saditi jedna biljka pojedinačno ili će se saditi u grupi. Ukoliko se sadi nekoliko biljaka, mogu se uzeti dva varijeteta ili više da bi se kombinovanjem, postigao lepši izgled vrta.

   

Možda će vam se svideti …