– Thuja occidentalis ‘Globosa’

500.00рсд2,500.00рсд

 – Thuja occidentalis ‘Globosa’  je četinar srednje visine,je četinar guste krošnje,  intenzivno zelene boje četina. Ovoj vrsti sadnica odgovaraju sunčana do polusenovita zemljišta i ocedito zemljište. Dostiže visinu do 150cm. Podnosi korektivno orezivanje. Odlična je za sadnju u vidu bordura pored staza, kombinovanjem sa drugim patuljastim četinarima i cvetnicama i za sadnju u većim saksijama.

 

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Isporuka

  Biljka u busenu 100cm, Biljka u busenu 50-60cm, Biljke visine 30-40cm

 • Opis

  Patuljasti četinari  Osnovna odlika je da  stablo ne bude visoko, tako da se prosečna visina odrasle biljke,  kreće se oko 1 – 1,5 metara. Naravno, ima među njima i nižih koje rastu do 0,5 metara, ali i onih koje mogu biti visine i 2,5 metra. Te vrste koje mogu maksimalno imati visinu preko 2 metra spadaju u spororastuće.

  Neki spororastući varijeteti čerinarskog drveća su zgodni za kamenjare i sksije, jer će im trebati vremena da se razviju. Ukoliko biste u alpinetum posadili brzorastući četinar, on bi ga mogao dobrim delom pokriti za 5 godina. To je jedna od stavki koje treba da znate. U osnovi sve navedene vrste dobro podnose orezivanje.

  Pri planiranju treba uzeti u obzir da li će se saditi jedna biljka pojedinačno ili će se saditi u grupi. Ukoliko se sadi nekoliko biljaka, mogu se uzeti dva varijeteta ili više da bi se kombinovanjem, postigao lepši izgled vrta.

   – Thuja occidentalis ‘Globosa’  ili loptasta tuja, dostiže visinu do 150cm i širinu do 100cm.  Idealna za orezivanje, radi lake korekcije kuglaste forme. Odlično izgledaju ako se sade kao bordure pored staza a  često se sade i sa četinarima piramidalne i vretenaste forme. Uspevaju i u dubljim prostranim saksijama.

   – Thuja occidentalis ‘Globosa’ četinar srednje visine,je četinar guste krošnje,  intenzivno zelene boje četina. Ovoj vrsti sadnica odgovaraju sunčana do polusenovita zemljišta i ocedito zemljište. Dostiže visinu do 150cm. Podnosi korektivno orezivanje. Odlična je za sadnju u vidu bordura pored staza, kombinovanjem sa drugim patuljastim četinarima i cvetnicama i za sadnju u većim saksijama.

   Sadnja i nega

   – Thuja occidentalis ‘Globosa’  Za uspešan uzgoj četinara obezbedite propusno, nešto kiselije zemljište. Znajte da ove vrste traže vlano zemljište ali ne da se voda zadržava oko korenja jer može doći do truljenja korenja. Za vreme letnjih vrućina četinare zalivajte rano ujutro ili kasno uveče. Za brži rast koristite spororazlagajuću prihranu na pr. Osmocote đubrivo. Povremeno možete plitko okopati zemlju oko sadnica i uvek vodite računa da oko svake sadnice bez obzira, da li je četinar ili lišćar, formirate prten ili levak, koji služi da voda nakon zalivanja dospe do korenja.

Možda će vam se svideti …