– Crni bor – Pinus Nigra

750.00рсд2,800.00рсд

– Crni bor – Pinus Nigra spada u visoke četinare, čiji je životni vek i do 500 godina, brzorastući četinar. Od svih borova, crni bor je najotporniji na gradske uslove i zagađenja, pa je stoga idealan za sadnju po gradovima. Takođe, ne bira tipove i sastav zemljišta, raste na svim tipovima pa čak peskovitim, glinovitim, plitkim i neplodnim zemljištima.
Pozicija sadnje takođe nije ključna za rast ove vrste, mada mu više odgovaraju pozicije sa dosta sunca. Raste na gotovo svim nadmorskim visinama (dovoljno je uzeti u obzir da raste kako na Alpima, tako i na obali Jadrana). Crni bor je bogat smolom i ima izuzetan miris.
Na slikama br. 3-7 izgled sadnica u ponudi
Više o četinarima pročitajte na našem blogu: Sadnja četinara u baštama i saksijama

 

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  sadnice u busenu 80-100cm, sadnice visine 50-60cm

  Boja

  zelena

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  – Crni bor – Pinus Nigra-  Prirodni areal, možemo reći i poreklo, se kreće od Španije, Alpa, duž cele Jadranske obale do Male Azije. Glavna odlika borova jeste njihova izdržljivost, na najekstremnije uslove sredine u kojoj žive (sneg, kiša, suša, vetar, led, hladnoća, zemljište, nadmorska visina), kao i dugovečnost. Dostiže visinu do 40m. Krošnja je široko jajasta i zaobljena, dok sa zrelošću postaje široka i prostrana.
  Iglice – četine su zelene boje, 10-15 cm duge. Cveta sredinom proleća, muški cvetovi su u vidu resa, dok su ženski cvetovi šišarke. Razmožava se semenom. Šišarke se beru dok su u zatvorenom stanju, da se seme ne bi prosulo. Seje se u dobro pripremljenu i usitnjenu zemlju, na dubinu do oko 1cm. Klija veoma brzo tj. za nekih mesec dana.
  – Crni bor – Pinus Nigra spada u grupu visokih četinara, nije zahtevna prema uslovima uspevanja, tačnije rastu i na siromašnom i na plodnom zemljištu. Sadite ih u vidu drvoreda ili grupno i to u okviru vrste ili u kombinaciji sa drugim vrstama četinara. Nije potrebno orezivanje. Spadaju u brzo rastuće četinare. Obezbedite im svetle pozicije u vrtu. Crni borovi podnose korektivno orezivanje, mada se retko  primenjuje. Orezivanje se vrši ako se pojedine grane suviše nisko, pa ih treba ukloniti radi nesmetanog košenja ili prolaska. Crni borovi su bogati smolom i šire izuzetan miris.
  Visoki četinari
  Većinom zimzeleno drveće koje dostiže visine preko 30m. Krošnja piramidalna, prečnika 3-10m. Lišće četinasto ili ljuspasto, zelene i raznih nijansi sivoplave ili zlatnožute boje. Plodovi u obliku šišarica, doprinose dekorativnosti. Koren dobro razvijen, o čemu treba voditi računa (udaljenost od objekata). Sade se na 3-5m . Dolaze u obzir za veće vrtove, parkove i park šume. Poboljšavaju kvalitet vazduha, proivode kiseonik, imaju izraženo fitoncidno dejstvo.

   

   

Možda će vam se svideti …