Ciklama – Cyclamen sp.

Ciklame su omiljene sobne biljke sa cvetanjem od novembra do aprila eseca. Cvetovi su bogatog kolorita. Odgovara im svetla prostorija, istočna ili severna pozicija. Povoljna temperatura je oko 16 stepeni.

  • Dodatne informacije

    Isporuka

    sadnice visine oko 25-30cm

  • Opis

    Ciklama – Cyclamen sp.  je višegodišnja biljka, čija je podzemna stabljika u obliku krtola, a može da naraste i do 12 cm u visinu dok su joj listovi dugački 2 – 10 cm i široki 2 – 7 cm. U sredini cveta je, u većini slučajeva, prošarana bledom srebrnom oznakom, koja podseća na potkovu i uglavnom su rascepljeni, na jednom delu i okruglog oblika dok neke vrste imaju listove u obliku srca. Ciklama (lat. Cyclamen) pripada porodici jagorčevina (lat. Primulaceae) i sastoji se od 23 vrste. Višegodišnja je cvetna vrsta koja se može naći na mediteranskoj obali, uključujući južnu Evropu i severnu Afriku.

    Ciklamu je najbolje uzgajati u bašti na odgovarajućoj temperaturi, u zavisnosti od vrste. Važno ju je držati u hladovini i dublje zakopati u saksiji da bi se mogla preneti u kuću kada se promene uslovi. Ciklama najviše cveta zimi na niskim temperaturama. Saksije treba držati dalje od mesta koja se pregrevaju, a u sobi bi trebao biti vlažan vazduh za bolje cvetanje. Ciklame tokom zime ne treba izlagati previše svetlosti.

    Ciklama najbolje uspeva na niskim temperaturama od 10 – 15°C i veoma je osetljiva na visoke temperature. Ne preporuča se zagrevanje prostorije u kojoj se nalazi. Takođe, soba treba da bude dobro osvetljena, ali ne sme se izlagati direktnoj sunčevoj svetlost ni vlažnosti zbog razvoja gljivičnih infekcija.

     

  • Recenzije

    Još nema komentara.

    Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.