– Ruj – Rhus typhina

1,000.00рсд

– Ruj – Rhus typhina Listovi su mu tamno-zelene boje i podsećaju na list bagrema. U jesen, listovi su narandžasti, a pred zimu dobijaju  jarko crvenu boju. Tada je drvo najdekorativnije. Ruj cveta tokom i krajem leta. Krase ga tamno crveni cvetovi, koji ostaju i preko zime, boje karmina. Cvet je dužine je oko 15-20 centimetara i u obliku klipa je. Semenke su smeštene duž klipa i obavijene su crvenim dlačicama, koje podsećaju na somot.

 

Na slici br 4 izgled sadnice u ponudi

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  bordo

  Boja

  zelena

  Isporuka

  visina sadnica 100-120cm

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  – Ruj – Rhus typhina dostiže visinu 3-5m.  Intenzivnog je rasta, pa se može oblikovati kao drvo ili se izdanci koji izbijaju oko drveta, ne seku i tada se dobija žbun.  Ako već imate ruj, u proleće ga treba orezati. Ovo dlakavo stablo, sa cvetovima koji podsećaju na pliš, zove se još i kiseli ruj i potiče iz Severne Amerike. Spada u grupu ukrasnog drveća i zbog toga se često sreće u drvoredima i parkovima.
  Zbog svoje dekorativnosti poželjan je u dvorištima, jer je preko cele godine koloritan, a kada imate nekoliko stabala, daje odličnu hladovinu. Listovi su mu tamno-zelene boje i podsećaju na list bagrema. U jesen, listovi su narandžasti, a pred zimu, dobijaju  jarko crvenu boju. cveta tokom i krajem leta. Krase ga tamno crveni cvetovi, koji ostaju i preko zime, boje karmina. Cvet je dužine je oko 15-20 centimetara i u obliku klipa je. Semenke su smeštene duž klipa i obavijene su crvenim dlačicama, koje podsećaju na somot.
  – Ruj – Rhus typhina -Sadnja Ukrasni ruj uspeva na svim tipovima zemljišta i ne traži posebne uslove nege. Mlade sadnice je u prvim godinama neophodno povremeno zalivati.
  NISKI LIŠĆARI
  Biljke visine 6-10 m, čine prelaznu kategoriju između drvenastih i žbunastih vrsta. Često nemaju izraženo centralno stablo, dok ukoliko su kalemljene imaju formirano centralno stablo. Mogu imati lep cvet (cvetni glog, judino drvo, dren, albicija, magnolija ), list (crvena šljiva, šareni javor), plod (pasji trn, ruj, dren), ili interesantne grane (kovrdžava vrba). Sade se na 3-4 m odstojanja. Pogodni za male vrtove.