Erika – Erica carnea

Erika – Erica carnea  Najčešći razlog zbog kojeg mnogi upravo u ovim mesecima posežu za erikama jeste taj što njima odgovaraju niske spoljašnje temperature. Naime, temperatura koja se kreće između 5 i 15 stepeni idealna je za njihov rast i razvoj.

Divno izgleda u kombinaciji sa jesenjim ružama i ukrasnim kupusom. Slobodno u vaš aranžman ili žardinjeru dodajte ukrasne tikvice i dobićete divan jesenji prizor.

Još jedna njihova prednost ogleda se u tome što one zaista zahtevaju minimalno pažnje, a daju mnogo. Naime, jednom kada posadite erike u saksije, koje obavezno moraju imati rupice na dnu za što bolju drenažu koja je presudna za uspeh te biljke, zalivaćete je jednom do dvaput nedeljno. Kada se nakon nekoliko nedelja naviknu na svoje novo okruženje, dovoljno je čak i samo jedno zalivanje svakih sedam dana.

 

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  bela, lila

  Mesto sadnje

  bašta, saksija, žardinjera

  Položaj

  polusenka, senka, polusenka

  Vreme cvetanja

  decembar-april

  Životni vek biljke

  višegodišnja

  Isporuka

  saksija fi 10

 • Opis

  Erika – Erica carnea latinski naziv je zimzelena ukrasna biljka, koja daje zanimljivo zimsko cveće, te je sve popularnija za uzgoj kod nas. Vrsta sadnice koja može da prezimi na otvorenom.  To je mala žbunasta biljka, zimzelena, sa visinom od 25-30cm. Boja cveta ljubičasta, bela, roza.

  Erika – Erica carnea, latinski naziv (Erica) je zimzelena ukrasna biljka, koja daje zanimljivo zimsko cveće te je sve popularnija za uzgoj kod nas.

  Postoje dve osnovne vrste – Erika Gracilis, koja cveta u jesen sa roze ili belim cvetovima i Erika Hiemalis, koja cveta u zimu za cvetovima ružičasto-bele boje.

  Cvetovi erike su zvonastog oblika. Obe navedene vrste erika nisu otporne na hladnoću da im je za gajenje potrebna temperatura od 5 do 15 stepeni. Zato za gajenje izaberite poziciju na zastakljenom balkonu.

  U Srbiji se često gaji i vrsta Erika karnea, koja može uspešno da zimske dane provede na otvorenom prostoru. To je mala žbunasta biljka, zimzelena sa visinom od 10 do 30 cm.

  Erika ima zelene dekorativne listove u vidu iglica. Zvonasti cvetovi su u cvastima. Ona vrsta koja prezimljava napolju, cveta I pod snegom, već u decembru ako je zima blaža.

  Biljka potiče iz Južne Afrike, a tek nekoliko samoniklih vrsta može se naći na području Evrope.

  Uzgoj erike podrazumeva da im obezbedite osunčano ili polusenovito mesto I kiselo zemljište velike propustljivosti. Ova ukrasna vrlo dekorativna biljka traži orezivanje i to odmah nakon cvetanja. Tada jednostavno uklonite cvetne grančice koje su uvele.

   

   

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.