– Zvončić – Campanula portenschlagiana

Zvončić – Campanula portenschlagiana uspeva na svim staništima, dosta se brzo širi i lepo izgleda, kao niska cvetna bordura i kao prednasad višljim trajnicama. Zimzelena je. Cveta maj-septembar. Ova sorta kampanule ima cvetove koji su bogati polenom i nektarom kojim privlači pčele, leptire i razne druge insekte koji vrše oprašivanje.

Više o ovoj vrsti pročitajte na našem blogu: PERENE – višegodišnje baštenske trajnice

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  ljubičasta

  Mesto sadnje

  bašta, saksija, žardinjera

  Položaj

  polusenka, senka

  Vreme cvetanja

  maj – septembar

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Zvončić – Campanula portenschlagiana uspeva na svim staništima, dosta se brzo širi i lepo izgleda, kao niska cvetna bordura i kao prednasad višljim trajnicama. Zimzelena je. Cveta maj-septembar. Kampanula je niska visegodisnja biljka. Obilno cveta. Moze se gajiti u basti, kamenjarima, saksijama, zardinjerama. Visine rasta oko 10 cm. Ne mrzne. Najbolje uspeva na polusuncanim do suncanim položajima.

  Zvončić – Campanula portenschlagiana  Moze se kombinovati sa drugim niskim perenama. Pokrivač tla, robusnog je rasta, za kamenjare, žardinjere, kao pokrivač tla, formira mnoštvo sitnih ljubičastoplavih zvonastih cvetova. Ova sorta kampanule ima cvetove koji su bogati polenom i nektarom kojim privlači pčele, leptire i razne druge insekte koji vrše oprašivanje.

  Perene (trajnice) predstavljaju višegodišnje vrtno (baštenske) sadnice. Karakteristične su po tome, što se brzo šire i lako rastu. Obuhvataju period cvetanja u toku svih 12 meseci, ali za većinu biljaka iz ove grupe, pojedinačno, po vrstama posmatrajući, period cvetanja je oko 30 do 45 dan.

  Zbog toga se posebno cene, vrste sadnica s dekorativnim, obojenim listovima, jer su zanimljive i van perioda cvetanja. Najveći broj sadnica perena, cveta u periodu april – maj. Po oblicima i veličini mogu biti minijaturne puzajuće i jastučaste forme sadnica, preko loptastih sadnica, do visokorastućih, čak i do 2m visine sadnica. Odlično izgledaj ako se usade u bašti ili u saksijama i žardinjerama.

   

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.