Primula – Jagorčevina

Primula – Jagorčevina, latinski naziv porodice biljaka( Primulariaceae), poreklom je sa našeg kontinenta ali i iz  centralne Kine. Ime zapravo označava na latinskom cvet koji rano cveta. Na našim područjima, av biljka nosi razna imena : Primula, Jagličak, Igličak, Jaglac.

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  crvena, bela, roza, lila

 • Opis

  Primula – Jagorčevina, latinski naziv porodice biljaka( Primulariaceae), poreklom je sa našeg kontinenta ali i iz  centralne Kine. Ime zapravo označava na latinskom cvet koji rano cveta. Na našim područjima, av biljka nosi razna imena : Primula, Jagličak, Igličak, Jaglac…

  Jagorčevina je uglavnom baštensko cveće i njen rod broji oko 120 različitih višegodišnjih vrsta. Jagorčevina raste u vidu gustog grma u visinu od 10 do čak 40 centimetara.

  Listovi jagorčevine su krupni, dlakavi u naličju, sa vidno izraženim žilama. Cvetovi su u vidu cvasti, prosti ili sa duplim laticama i široko su otvoreni. Jagličak ima tzv. Spratnost cvetova, što znači da su na jednoj stabljici cvasti jedne ispod drugih. Jagorčevina cveta u rano proleće, originalne vrste imaju jak opojan miris a nove kultivisane vrste su potpuno bez mirisa. Cvetovi  su lepih intenzivnih boja, bele, bež, žute, crvene, plave, ljubičaste, ali i raznobojnih latica.

  Pre cvetanja treba je prihranjivati tečnim djubrivom jednom u par nedelja koje ćete dodati u vodu za zalivanje. Dok jagorčevina cveta, vodite brigu o tome da  supstrat bude stalno vlažan. Posle cvetanja dovoljno je zalivati jednom nedeljno.

  Ako jagorčevinu gajite u sobnim uslovima, obavezno uklanjajte osušene listove. Nakon cvetanja potreban joj je period mirovanja do jeseni, pa je zato čuvajte na lokaciji zaštićenoj od žege I jakih sunčevih zraka.