– Floks – Flox pumila

Flox zimzelena trajnica visine oko 7cm, cveta od marta do aprila. Idealna za manje bašte, alpinetume. Floks Može se saditi i na polusenovitoj poziciji. Odgovara mu vlažno stanište koje je dobro drenirano. Jako je važno da imaju dovoljno prostora među sadnicama, zbog dobrog protoka vazduha kako bi bile zdrave i otporne. Redovno zalivajte tokom rasta, da se ne isuši zemlja.

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  bela, ciklama

 • Opis

  Floks Može se saditi i na polusenovitoj poziciji. Odgovara mu vlažno stanište koje je dobro drenirano. Jako je važno da imaju dovoljno prostora među sadnicama, zbog dobrog protoka vazduha kako bi bile zdrave i otporne. Redovno zalivajte tokom rasta, da se ne isuši zemlja.

  • Pravilno stanište za floks je najznačajnije u pogledu uzgoja i nege: sunčano, ali ne previše toplo, dok zemljište treba da bude umereno vlažno i bogato hranljivim materijama.
  • Floks ne podnosi konstantnu vlagu. U polusenci biljke više rastu uvis, decentnije su i kasnije cvetaju.
  • U sušnim periodima potrebno je da ga dosta zalivate i to samo u predelu korena.
  • U jesen nanesite zreo kompost oko biljke, a na proleće u zemljište u zoni korena dodajte piljevinu. U maju bi trebalo da biljke dodatno prihranite tečnim đubrivom.
  • Posle 6-10 godina preporučuje se da biljku razdelite i presadite na novo mesto.

  Flox je jedna od omiljenih cvetnica engleskog seoskog stila bašti (cottage garden style) Cvet sa reputacijom dugom par vekova, sa američkih livada stigao je pravo u engleske bašte i odatle dalje po svetu. Floks je višegodišnja biljka, srednje visine koja dugo traje, vremenom se širi i cveta sve bujnije.

  Ova očaravajuća letnja cvetnica javlja se u raznim bojama kupolastih cvasti, jednobojnih i dvobojnih cvetova na visokim uspravnim drškama. Floks voli da je na suncu, ali da mu zemlja ne bude previše topla.

  Cveće floks, ili kako se u narodu češće naziva plamenac ili plameni cvet, nekada veoma često u seoskim vrtovima, i danas je omiljena baštenska biljka koja ukrašava mnoge vrtove. Neobični cvetovi, različitih sjajnih boja koji privlače leptire unose vedrinu u svaki prostor doma.

  Floks pripada rodu Plox i porodici Polemoniaceae. Ovaj rod broji oko 60 vrsta jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka, a naziva se po grčkoj reči phlax, što znači plamen. Ime je povezano sa živom bojom cveta nekih vrsta iz ovog roda.

  Floks potiče iz Severne Amerike i centralne Azije, a rasprostire se u šumama, i u prerijama. Neke vrste rastu uspravno i visoko, dok su druge niske, polegle i šire se horizontalno, kao pokrivači tla. Iz Severne Amerike je prenet u Englesku početkom XIX veka i veoma brzo postao popularan.

   

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.