Srebrnolisna lipa

– Srebrnolisna lipa je visoki lišćar, jake i guste krošnje. Krošnja je široko piramidalna, gusta i može dostići širinu do 10 metara. Dostiže visinu i do 20 metara. Listovi su zelene boje a naličje lista je srebrno. Cveta tokom juna meseca i ima divan miris. Dobro podnosi gradske uslove, podnosi i niske temperature i sušu, razvija jak korenov sistem. Podnosi i polusenku i osunčane terene. Podnosi korektivno orezivanje.

 

 

Više o ovoj vrsti pročitajte na našem blogu: Mirisna lipa – Tilia sp.

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena i bela

  Boja cveta

  belo žuta

  Isporuka

  sadnice visine 2-2,3m

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce i polusenka

  Vreme cvetanja

  jun – avgust

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Lišćarsko drveće se deli na tri kategorije prema visini: nisko, srednje visoko i visoko drveće. Niski lišćari rastu u proseku od 5 – 10m visine, srednje visoki lišćari, rastu 10-15m visine i visoki lišćari koji rastu preko 10m visine.

  Visoki lišćari su drvenaste biljke koje u postojbini dostignu visine i do 50m, dok u našim vrtovima i parkovima ne prelaze 20-30m. Koren kod ovih vrsta je dobro razvijen, imaju široke krošnje preko 10m širine, stoga ove biljke treba udaljiti od od objekata.Lišće je tokom vegetacije uglavnom zeleno i s jeseni se menja u crvenu,narandžastu, žutu i braon boju. Karakterišu ih lepi cvetovi, interesantni plodovi. Sade se na odstojanju od 5-10m. Uglavnom se koriste za drvoredne sadnje, kao soliteri, za stvaranje masiva i slično.

  – Srebrnolisna lipa Tilia tomentosa Dobro podnosi gradske uslove, podnosi i niske temperature i sušu, razvija jak korenov sistem. Podnosi i polusenku i osunčane terene. Podnosi korektivno orezivanje. Često se sadi samostalno u vidu solitera, zatim u grupnoj sadnji ili u vidu drvoreda.

  – Srebrnolisna lipa  Tilia tomentosa je visoki lišćar, jake i guste krošnje. Krošnja je široko piramidalna, gusta i može dostići širinu do 10 metara. Dostiže visinu i do 20 metara. Listovi su zelene boje a naličje lista je srebrno. Cveta tokom juna meseca i ima divan miris.

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.

Možda će vam se svideti …