– Likvidambar

1,000.00рсд

–  Likvidambar   – Liquidambar Stiraciflua Listopadne sadnice  koje spadaju u grupu visokih lišćara sa porastom do oko 25m. Brzog su prirasta. Boja lista je zelena u toku leta dok u jesenjem periodu menja boju lista od zelene do narandžaste, žute, crvene i bakarne. Traže svetle položaje, dublja zemljišta. Podnosr orezivanje. Često se koristi u parkovskoj sadnji, za drvorede ili kao soliter.

Kategorija:
 • Dodatne informacije

  Isporuka

  visina sadnice 1,1-1,2m

 • Opis

  Visoki lišćari su drvenaste biljke koje u postojbini dostignu visine i do 50m, dok u našim vrtovima i parkovima ne prelaze 20-30m. Koren kod ovih vrsta je dobro razvijen, imaju široke krošnje preko 10m širine, stoga ove biljke treba udaljiti od od objekata.Lišće je tokom vegetacije uglavnom zeleno i s jeseni se menja u crvenu,narandžastu, žutu i braon boju. Karakterišu ih lepi cvetovi, interesantni plodovi. Sade se na odstojanju od 5-10m. Uglavnom se koriste za drvoredne sadnje, kao soliteri, za stvaranje ugodnog pejzaža.

  –  Likvidambar   Izuzetno dekorativno, drvoredno i parkovsko drvo, pogodno i za veće vrtove. Naročito je efektno kao detalj na travnjaku kao soliter, u grupama ili u alejama. Krošnja se lako formira orezivanjem pa se može koristiti i kod formiranja živih ograda. Stablo je mrke boje, vitko, najčešće raste monopodijalno a grane su poređane od gotovo horizontalnih pri osnovi, do vertikalno usmerenih, pri vrhu krošnje, što mu daje izgled sličan nekim četinatima poput jele i smrče. Kod lišćara, slično grananje ima ginko biloba.
  Listovi su obično petorežnjeviti sjajni, kao voštani pa reflektuju dosta svetlosti. U jesen listovi, postepeno prelaze iz zelene preko purpurne,crvene, narandžaste do zlatnožute boje, što ponekad nože biti i istovremeno na jednom stablu pa čak i u kombinaciji sa zelenim listovima. Sve to ga čini vrlo raskošnim. Sve jesenje boje kod likvidambra su vrlo efektne tako da se za ovo drvo nikada ne može reći da izgleda sumorno.

  –  Likvidambar  – Liquidambar Stiraciflua Listopadne sadnice koje spadaju u grupu visokih lišćara sa porastom do oko 25m. Brzog su prirasta. Boja lista je zelena u toku leta dok u jesenjem periodu menja boju lista od zelene do narandžaste, žute, crvene i bakarne. Traže svetle položaje, dublja zemljišta. Podnosr orezivanje. Često se koristi u parkovskoj sadnji, za drvorede ili kao soliter.

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.