– Tulipanovac – Liriodendron tulipifera

2,300.00рсд

Tulipanovac – Liriodendron tulipifera  spada u grupu visokih lišćara. Visina koju dostiže je do 20m i širina do 10m. Uspeva na osunčanim pozicijama i u polusenci. Otporan je na niske temperature. Pogodan za drvorede ili soliternu sadnju. Odlikuje ga čašasti žuto zeleni cvet (od maja meseca), koji liči, po obliku, na cvet lale. Okićen je zelenim mesnatim listovima, koji podsećaju na liru.

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  belo žuta

  Boja

  zelena

  Isporuka

  biljka visine 1.3-1.5m

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Vreme cvetanja

  maj

 • Opis

  Tulipanovac – Liriodendron tulipifera   je dobio ime po obliku lista koji podseća na instrument ‘liru’. Pored interesantnih listova Liriodendron, ima i veoma lep cvet, koji podseća na tulipane.

  Tulipanovac – Liriodendron tulipifera  spada u grupu visokih lišćara. Visina koju dostiže je do 20m i širina do 10m. Uspeva na osunčanim pozicijama i u polusenci. Otporan je na niske temperature. Pogodan za drvorede ili soliternu sadnju. Odlikuje ga čašasti žuto zeleni cvet (od maja meseca), koji liči po obliku na cvet lale. Okićen je zelenim mesnatim listovima, koji podsećaju na liru.

  𝙕𝙖š𝙩𝙤 𝙨𝙖𝙙𝙞𝙢𝙤 𝙙𝙧𝙫𝙚ć𝙚 𝙪 𝙗𝙖š𝙩𝙞?
  Osnova svakog vrta su drvenaste sadnice. One nam obezbeđuju hladovinu, upotpunjuju kolorit vrta, plodonose, cvetaju i jednostavno su neizbežan vrtni detalj.
  Smanjuje efekte poplava i erozije tla. Ublažava visoke temperatute u gradovima. Pomaže biodiverzitet i čini životno okruženje prijatnijim. Obežbeđuje hlad leti i zaklon zimi.

  Visoki lišćari 

  Listopadno drveće   koje u prirodnim uslovima može dostići i 50 m visine, dok u našim vrtovima i parkovima ne premašuje 20-30 m. Koren je većinom dobro razvijen. Krošnja širine 10-20 m, pa ove biljke pri sadnji treba udaljiti od objekata. Listovi raznih veličina i oblika. Tokom vegetacije većinom zeleni, pred opadanje žuti , rubin crveni (likvidambar), ili do kraja zeleni (jova), žuto smeži . Kombinacijom mogu se dobiti interesantni jesenji vizuelni efekti. Sadi se na međusobno  razmaku od  5-8 m. Izuzetno deluju na travnjaku kao soliteri. Na većim zelenim površinama, koriste se za zadnji plan, tako da se na njihovim krošnjama oslikava, niže rastinje.