– Sibirski brest – Ulmus pumila

850.00рсд

– Sibirski brest – Ulmus pumila   Listovi su sitni, dužine 3-7 cm, jednostavno testerasti i skoro simetrični. Raste na peskovitim obalama reka, ali i na suvim terenima i kamenitim nagibima. U pitanju je svetloljubiva vrsta, koja vrlo dobro podnosi niske temperature i sušu, a tolerantna je čak i prema zaslanjenim zemljištima. Od velikog je značaja za poljozaštitne pojaseve u stepskim i polupustinjskim uslovima, za meliorativne zasade i eroziona područja. Brzorastuće vrste drveća.

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  biljka visine 1-1.2m

  Boja

  zelena

  Mesto sadnje

  bašta

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  – Sibirski brest – Ulmus pumila, vrsta lišćarskog drveća, koje dostiže visinu do oko 20 m. Karakteriše ga gusta okruglasta krošnja, sa tankim grančicama.

  – Sibirski brest – Ulmus pumila  Listovi su sitni, dužine 3-7 cm, jednostavno testerasti i skoro simetrični. Raste na peskovitim obalama reka, ali i na suvim terenima i kamenitim nagibima. U pitanju je svetloljubiva vrsta, koja vrlo dobro podnosi niske temperature i sušu, a tolerantna je čak i prema zaslanjenim zemljištima. Od velikog je značaja za poljozaštitne pojaseve u stepskim i polupustinjskim uslovima, za meliorativne zasade i eroziona područja.

  𝙕𝙖š𝙩𝙤 𝙨𝙖𝙙𝙞𝙢𝙤 𝙙𝙧𝙫𝙚ć𝙚 𝙪 𝙗𝙖š𝙩𝙞?
  Osnova svakog vrta su drvenaste sadnice. One nam obezbeđuju hladovinu, upotpunjuju kolorit vrta, plodonose, cvetaju i jednostavno su neizbežan vrtni detalj.
  Smanjuje efekte poplava i erozije tla. Ublažava visoke temperatute u gradovima. Pomaže biodiverzitet i čini životno okruženje prijatnijim. Obežbeđuje hlad leti i zaklon zimi.

  Visoki lišćari 

  Listopadno drveće   koje u prirodnim uslovima može dostići i 50 m visine, dok u našim vrtovima i parkovima ne premašuje 20-30 m. Koren je većinom dobro razvijen. Krošnja širine 10-20 m, pa ove biljke pri sadnji treba udaljiti od objekata. Listovi raznih veličina i oblika. Tokom vegetacije većinom zeleni, pred opadanje žuti , rubin crveni (likvidambar), ili do kraja zeleni (jova), žuto smeži . Kombinacijom mogu se dobiti interesantni jesenji vizuelni efekti. Sadi se na međusobno  razmaku od  5-8 m. Izuzetno deluju na travnjaku kao soliteri. Na većim zelenim površinama, koriste se za zadnji plan, tako da se na njihovim krošnjama oslikava, niže rastinje.

   

   

Možda će vam se svideti …