Osmantus – Osmanthus Heterophyllus

Osmantus – Osmanthus Heterophyllus je zimzeleni žbun, čvrst, kompaktan, raste do 1,5 m u visinu .Listovi čvrsti,kožasti, šatirani-zeleni sa krem i crvenom.Voli alkalno do blago kiselo zemljište.Sadi se pojedinačno ili u grupama, može se naći i u posudama.

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  sadnice visine 35-40cm

 • Opis

  Osmantus – Osmanthus Heterophyllus je zimzeleni žbun, čvrst, kompaktan, raste do 1,5 m u visinu .Listovi čvrsti,kožasti, šatirani-zeleni sa krem i crvenom.Voli alkalno do blago kiselo zemljište.Sadi se pojedinačno ili u grupama, može se naći i u posudama. Vrlo dekorativan žbun, kompaktne forme.

  Atraktivan i trobojan, pogodan je za pojedinačnu sadnju, u grupi sa drugim biljkama ili kao živa ograda. Takođe vrlo lep u saksijama. Osmanthus heterophyllus Tricolor dobro podnosi sunčane prostore i tada listovi postaju svetliji, dok u hladu dobijaju tamno zelene boje.

  Osmantus – Osmanthus Heterophyllus je prepoznatljiv po obliku i boji listova. Jako dekorativna i upečatljiva biljka. Podnosi orezivanje, pa se može kontrolisati u veličini i obliku. Iako sporo raste, osmantus je dugovečan, lak za gajenje i otporan na sušu. Najviše mu odgovara potpuno ili delimično osunčan prostor.

  Osmantus voli sunce ili polusenku, tokom toplih letnjih dana najbolje da je na poziciji gde je pre podne sunčano, a popodne, kad je najtopliji period, da bude u hladu. Najbolje raste na plodnom, umereno vlažnom i dobro dreniranom zemljištu.
  Cveta krajem leta, početkom jeseni sitnim belim cvetovima. Nakon toga se formiraju plavo-crne bobice.  Može se saditi samostalno ili u grupama. Često se sadi i kao živa ograda. Lepo izgleda u grupaciji sa drugim vrstama.