Bugenvilija

Bugenvilija (lat. Bougainvillea spectabilis) cveta od sredine proleća, pa do duboke jeseni i to je njena čarolija. Neumorno cveta sve dok je toplo i dok kod nas temperature ne padnu ispod 10 stepeni Celzijusa.

Cvetovi su mali i neugledni, ali pricvetni listovi su zapravo ono što mi nazivamo cvetovima bugenvilije. Ovi listovi ne gube boju čak ni pri nižim temperaturama, pa efekat punog cvetanja zaista zadržava vrlo dugo.

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  bela, roza

  Isporuka

  sadnice visine 60-70cm

  Mesto sadnje

  saksija

  Položaj

  sunce

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Bugenvilija (lat. Bougainvillea spectabilis) je drvenasta, ukrasna penjačica iz porodice noćurkovki (Nyctaginaceae). Poznata je i pod imenima bogumila, bugenvilja, bugenvileja, bugenvila. Da biste pospešili cvetanje, vrhove mladih izdanaka pincirajte. Zimi se lako očuva u negrejanoj prostoriji sa minimalnim zalivanjem. U rano proleće, pre kretanja vegetacije, orežite na željenu formu. Sorta sa dugim periodom cvetanja, cveta u grozdovima.

  Sadi se najmanje 30 cm od zida da bi imala dosta mesta za razvoj i rast, a zbog bujnosti i visine zahteva debelo i čvrsto stablo. Dubina na koju se sadi treba da bude od 10 do 15 cm dublje nego sadnja u cvetnoj saksiji jer će tako biljka lakše da podnese hladno vreme i nalete vazduha.

  Bugenvilija je biljka koja je jednostavna i zahvalna za gajenje jer je izdržljiva i otporna na štetočine i bolesti. Ali teško podnosi naglu promenu životnih uslova pa ju je potrebno postepeno prilagođavati ako se premešta sa spoljašnjog u unutarnji prostor. Hladnoću mogu najbolje  podneti one sa ljubičastim pripercina, dok bele, žute, narančaste i crvene nisu otporne na niže temperature.

  Preporučena temperatura je do 10 stepeni, mada zdrava i održavana biljka može preživeti i na -7 stepeni. Preko zime bugenvilija miruje i ne zahteva puno vlage, dovoljno je da ju zalijete jednom u svake tri do četiri nedelje kako se koren ne bi osušio.

  Ipak, krajem januara počinje zahtevati obilnije zalivanje i više temperature nego u zimskim uslovima. Jednom kad koren očvrsne i biljka naraste, ne treba joj puno vlage, ali je važno da joj zemlja ne bude potpuno suva.

  Bugenvilija (lat. Bougainvillea spectabilis) cveta od sredine proleća, pa do duboke jeseni i to je njena čarolija. Neumorno cveta sve dok je toplo i dok kod nas temperature ne padnu ispod 10 stepeni Celzijusa. Iako sam cvet bugenvilije nije ugledan, njeno pricvetno lišće (brakteje) kojih ima u različitim nijansama boja od narančaste i žute pa sve do nijansi ružičaste i ljubičaste doprinose da biljka izgleda lepo i raskošno. Boje pricvetnog lišća se menjaju kako biljka stari, pa tako, tokom vremena, nijanse poprimaju svetliju ili tamniju boju.