– Bugenvilija

850.00рсд2,300.00рсд

Bugenvilija (lat. Bougainvillea spectabilis) cveta od sredine proleća, pa do duboke jeseni i to je njena čarolija. Neumorno cveta sve dok je toplo i dok kod nas temperature ne padnu ispod 10 stepeni Celzijusa.

Cvetovi su mali i neugledni, ali pricvetni listovi su zapravo ono što mi nazivamo cvetovima bugenvilije. Ovi listovi ne gube boju čak ni pri nižim temperaturama, pa efekat punog cvetanja zaista zadržava vrlo dugo.

 

Na slikama br 3 – 9 izgled sadnica u prodaji

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  bela, ciklama, oranž

  Isporuka

  sadnice visine 40-50cm, sadnice visine 60-70cm, Visina 20-30cm

  Mesto sadnje

  saksija

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Položaj

  sunce

 • Opis

  Bugenvilija (lat. Bougainvillea spectabilis) je drvenasta, ukrasna penjačica iz porodice noćurkovki (Nyctaginaceae). Poznata je i pod imenima bogumila, bugenvilja, bugenvileja, bugenvila. Da biste pospešili cvetanje, vrhove mladih izdanaka pincirajte. Zimi se lako očuva u negrejanoj prostoriji sa minimalnim zalivanjem. U rano proleće, pre kretanja vegetacije, orežite na željenu formu. Sorta sa dugim periodom cvetanja, cveta u grozdovima.

  Sadi se najmanje 30 cm od zida da bi imala dosta mesta za razvoj i rast, a zbog bujnosti i visine zahteva debelo i čvrsto stablo. Dubina na koju se sadi treba da bude od 10 do 15 cm dublje nego sadnja u cvetnoj saksiji jer će tako biljka lakše da podnese hladno vreme i nalete vazduha.

  Bugenvilija je biljka koja je jednostavna i zahvalna za gajenje jer je izdržljiva i otporna na štetočine i bolesti. Ali teško podnosi naglu promenu životnih uslova pa ju je potrebno postepeno prilagođavati ako se premešta sa spoljašnjog u unutarnji prostor. Hladnoću mogu najbolje  podneti one sa ljubičastim pripercina, dok bele, žute, narančaste i crvene nisu otporne na niže temperature.

  Preporučena temperatura je do 10 stepeni, mada zdrava i održavana biljka može preživeti i na -7 stepeni. Preko zime bugenvilija miruje i ne zahteva puno vlage, dovoljno je da ju zalijete jednom u svake tri do četiri nedelje kako se koren ne bi osušio.

  Ipak, krajem januara počinje zahtevati obilnije zalivanje i više temperature nego u zimskim uslovima. Jednom kad koren očvrsne i biljka naraste, ne treba joj puno vlage, ali je važno da joj zemlja ne bude potpuno suva.

  Bugenvilija (lat. Bougainvillea spectabilis) cveta od sredine proleća, pa do duboke jeseni i to je njena čarolija. Neumorno cveta sve dok je toplo i dok kod nas temperature ne padnu ispod 10 stepeni Celzijusa.

  Iako sam cvet bugenvilije nije ugledan, njeno pricvetno lišće (brakteje) kojih ima u različitim nijansama boja od narančaste i žute pa sve do nijansi ružičaste i ljubičaste doprinose da biljka izgleda lepo i raskošno. Boje pricvetnog lišća se menjaju kako biljka stari, pa tako, tokom vremena, nijanse poprimaju svetliju ili tamniju boju.