– Mukinja – Sorbus aria

2,000.00рсд

– Mukinja – Sorbus aria  Mukinja ili oskoruša je listopadni grm ili stablo iz porodice ruža (Rosaceae). Naraste do 15 metara visine, formira gustu i široku krošnju. Listovi su nazubljeni, tamno zeleni sa lica a sa naličja prekriveni beličastim dlačicama. Cvetovi su beli u gustim cvastima. Cveta u maj – jun. Plodovi su crvene jajolike bobice, koje rado jedu ptice. Odgovaraju joj sunčane ekspozicije, plodna i propusna zemljišta. Pogodna je za formiranje drvoreda, za sadnju u vrtovima kao dekorativne sadnice.

Više o ovoj vrsti pročitajte na našem blogu: Čarobne jesenje sadnice  Mukinja – šumsko voće

 

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Boja cveta

  bela

  Mesto sadnje

  bašta

  Položaj

  sunce

  Vreme cvetanja

  maj-jun

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Isporuka

  sadnice visine 1.8-2m

 • Opis

  – Mukinja – Sorbus aria  Mukinja ili oskoruša je listopadni grm ili stablo iz porodice ruža (Rosaceae). Naraste do 15 metara visine, formira gustu i široku krošnju. Listovi su nazubljeni, tamno zeleni sa lica a sa naličja prekriveni beličastim dlačicama. Cvetovi su beli u gustim cvastima. Cveta u maj – jun. Kora je u mladosti gola, glatka, sjajna, crvenkastosmeđa do maslinastosmeđa i sa brojnim bjelkastožutim lenticelama, kasnije postane tamnosiva, ispucana i ljušti se u horizontalnim trakama, debela oko 1 cm.

  – Mukinja – Sorbus aria   Plodovi su crvene jajolike bobice, koje rado jedu ptice. Odgovaraju joj sunčane ekspozicije, plodna i propusna zemljišta. Pogodna je za formiranje drvoreda, za sadnju u vrtovima kao dekorativne sadnice.

  Lišćarsko drveće se deli na tri kategorije prema visini: nisko, srednje visoko i visoko drveće. Niski lišćari rastu u proseku od 5 – 10m visine, srednje visoki lišćari, rastu 10-15m visine i visoki lišćari koji rastu preko 10m visine.

  Srednje visoki lišćari su drvenaste vrste koje dostižu visine  10 – 15m. Pogodne su za sadnju u parkovima, srednje velikim vrtovima, mada često nađu primenu i u manjim vrtovima, gde se sade kao soliterna stabla. Sade se na odstojanju na oko 5 metara. Većina vrsta ima lepe cvetove i plodove.

   

  Više o ovoj vrsti pročitajte na našem blogu: Čarobne jesenje sadnice  Mukinja – šumsko voće

   

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.

Možda će vam se svideti …