Ukoliko ste odlučili da uredite balkone i bašte i da zasadite nove sadnice u jesenjem periodu, nemojte se ograničiti samo na violama i hrizantemama. Potpunu sliku dobijate kombinovanjem perena, seduma i žbunastih vrsta sadnica, koje svoj vrhunac, dostižu baš u jesenjem periodu.

Bogat kolorit koje pružaju ove vrste sadnica, učiniće da vaši vrtovi ili balkoni blistaju i tokom hladnih jesenje – zimskih dana. Zimzelene i četinarske višegodišnje sadnice, tokom cele godine pružaju svežinu i živahnost zelenih površina, odnosno ostaju zeleni i pod snežnim pokrivačem. Ukrasno žbunje spada u drvenaste sadnice, koje se granaju sa više terminalnih izbojaka i mogu biti listopadni i zimzeleni. Postoje različite vrste po visini i širini habitusa, obliku, boji i veličini listova, boji i veličini cvetova. Ukrasno žbunje se sadi pojedinačno u vidu izdvojenih celina na zelenoj površini ili u vidu masiva. Često se koriste za formiranje nižih ili višljih živih ograda ili za oivičavanje staza, odnosno stvaranje raznih bordura. Vrste nižeg rasta se koriste i za sadnju u posudama. Neke od ukrasnih žbunova u toku zimskog perioda nose i ukrasne plodove poput berberisa Berberisi (Berberis ‘Red Rocket’), Mahonija Mahonia aquifolium, Berberisi (Berberis thunbergi ‘Golden Rocket’), Mukinja Sorbus aria i drugi.

Ukrasno žbunje je uz drveće, zbog svoje veličine i raskošnog izgleda, nezaobilazan detalj svakog vrta i sačinjava donji sprat zasada. Razlikuju se po visini, obliku i vremenu cvetanja i listanja. Delimo ih na zimzelene, poluzimzelene i listopadne vrste sadnica.

Najpogodniji period za sadnju je jesen, ukoliko se opredelite za prolećnu sadnju, to učinite u rano proleće, da bi sadnica mogla da iskoristi postojeću vlagu u zemljištu. Da bi ste odmah s proleća imali mnoštvo cvetova jarke boje, usadite forzicije Forzicija – Forsythia sp. koje cvetaju mnoštvom jarko žutih cvetova. Cvetanje forzicija je u rano proleće, pre listanja. Odgovaraju im sunčana staništa, orezuju se nakon cvetanja. Za letnje cvetanje tu su budleje Letnji jorgovan – Buddleja davidii, visoke i niske sorte. Niske sorte Niski letnji jorgovan – Buddleja nano bluemožete uzgajati u saksijama. Cvetaju belim, plavim i crvenim cvetovima koji imaju prijatan miris i privlače leptire.

Veoma interesantan cvetni grm je i spirea ili suručica Vanhouteova suručica – Spireax Vanhouttei. Otporna vrsta ukrasnog žbunja koja intenzivno cveta od sredine proleća do kraja leta, mnoštvom belih cvetova, na povijenim granama u vidu slapova. Ova vrsta je pogodna za formiranje cvetnih živih ograda ili za sadnju u grupama, za stvaranje fantastičnih prizora na travnjacima. Još jedna dobro poznata vrsta cvetnog žbunja je i hortenzija Hydrangea macrophylla ‘Pink Ball’, krupnih loptastih cvetova, pogodna za uzgoj u manje osvetljenim delovima vrta. Niže sorte hortenzija možete uzgajati u većim saksijama. Kareopteris plavo ljubičastih cvetova, Kareopteris (Caryopteris Clandonensis Heavenly Blue), cvetni ukrasni žbun, koj je medonosan i rado ga posećuju leptiri, cveta tokom leta i jeseni, pogodan za niže bordure.

Ukrasno žbunje daje strukturu i dinamiku zelenim površinama, jednostavni su za uzgoj,svake godine nanovo listaju i cvetaju i obogaćuju vrtove. Niske forme sadite u većim posudama za dekoracije terasa ili ih sadite u prednjem planu kombinovanih zasada, pored staza za bordure, niže žive ograde. Višlje sorte sadite u zadnjem delu mešovitih zasada, u vidu cvetnih ostrva, za višlje žive ograde, donji sprat drvenastih sadnica.

Perene su višegodišnje sadnice, koje imaju dug životni vek. Postoje različite vrste koje se razlikuju po visini, krupnoći lista i cveta, boji cveta, periodu cvetanja, mirisu i sl. Zajedničko za sve perene je to što su višegodišnje, jednostavno se razmnožavaju, generalno su jednostavne za uzgoj i one upotpunjuju sliku zasada. Postoje perene koje vole sunčane položaje a postoje i one koje zahtevaju senovite pozicije. Svima poznate trajnice koje rastu u senovitim delovima bašte ispod krošnji drveća su razne hoste Hosta (‘Plantagineta’), Hosta (Hosta medium ‘Minuteman’), razne hojhere Koralni zvončić (Heuchera ‘Solar Eclipse’), ajuge Ajuga burgundy ‘Black Scallop’, hedere Bršljen (Hedera helix ‘Erecta’), astilbe Astilbe sp. kampanule Zvončić (Campanula portenschlagiana) i dr. Sa njima možete da ukrasite i balkone i terase ako nisu izloženi prejakom suncu, sadite ih u žardinjerama ili saksijama.

Na sunčanim položajima birajte perene koje, vole otvorene sunčane položaje. Kareopsis Careopsis grandiflora divnih žutih i narandžastih cvetova pogodan za stvaranje bordura, sadnju u saksijama i formiranje perenskih zasada. Delosperme Ledeni cvet, Pustinjska ruža(Delosperma ‘Wheels of Wonder Fire’)zimzeleni pokrivači tla, divnih sitnih cvetova raznih nijansi i boja. Odlični za kamenjate, žardinjere i suvozide. Bogato cvetaju u toku sunčanih perioda. Erodijum Erodium variabile niska trajnica nežnih ljubičastih cvetova. Santolina Santolina rosmarinifolia srebrnih listova, žutih cvetova, veoma aromatična perena pogodna za kombinacije sa perenama žutih, crvenih i zelenih listova i sa aromatičnim i lekovitim biljkama. Ehinacea Ehinacea (Echinacea purpurea ‘alba’) krupnog belog cveta, graciozna perena, pogodna za kombinovanje sa perenama jarkih boja cvetova.

Sedumi su sočne trajnice, koje većinom zahtevaju sunčane položaje, manju količinu vlažnosti. Brzo prekrivaju zemljište, lako se odgajaju i generalno su otporne biljke. Niže vrste sadite kao pokrivače tla, donji sprat u cvetnim kasetama ili u posudama i žardinjerama kada se ponašaju kao puzavice. Višlje sedume koristimo za formiranjei dopunu perenjaka ili za sadnju u dubljim posudama. Graciozna i medonosna debela koka Debela koka (Sedum spectabile), dobro poznata vrsta, rado viđena u vrtovima klasičnog i rustičnog stila. Sedum kamtschaticum ‘Variegatum’ debelih sočnih, šarenih listova odličan za sadnju u posudama, kamenjarima. Sedum album ‘Coral Carpet’ fantastičan sedum poput tepiha, zamena za travnjak, na primer na uskim trakama. Sedum sieboldii i Sedum sieboldii variegata otporna vrsta koja cveta u toku jeseni, pogodan za sdnju u vrtovima i u posudama.

Uređenje zelene površine za ugodan odmor

Coming Soon...