Mahonia aquifolium – Oregonsko groždje

Mahonija spada u kategoriju zimzelenog grmlja, visine i širine oko 2m. Cveta s proleća žutim, mirisnim  cvetovima. S jeseni kad sazri plod postaje u vidu plavih bobica koje se zadržavaju tokom zime. Listovi su sjajni i kožasti i zeleni , s proleća mladi listovi su crvenkasti. Odgovara im kiselije zemljište i polusenovite pozicije. Može da raste i na senovitim pozicijama. Sade se u pojedinačnoj i grupnoj sadnji, često ispod krošnji drveća. Koriste se i za vezivanje zemljišta. Od njih možete formirati i žive ograde.

Više o ovoj vrsti pročitajte na našem blogu: Čarobne jesenje sadnice 

Mahonija – zimzelena trajnica

 • Dodatne informacije

  Boja

  zelena

  Boja cveta

  žuta

  Mesto sadnje

  bašta, saksija, žardinjera

  Položaj

  sunce i polusenka

  Vreme cvetanja

  mart – april

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

  Isporuka

  biljka visine 30-60cm

 • Opis

  Cvetno ili ukrasno šiblje, kako se naziva ova grupa sadnica, spada u  višegodišnje biljke, koje se razlikuju po visini, teksturi i obliku lista, boji lista i cveta i vremenu cvetanja i plodonošenja.  Ova grupa biljaka je jedna od osnovnih pratilaca svakog vrta.

  Za ove sadnice je karakteristično, da nemaju centralno stablo, već se granaju sa više izbojaka. Iz korena se grana više stabljika. Visine biljaka variraju od 1 do 5m. Većina sadnica odlično podnosi orezivanje.

  U zavisnosti od vrste mogu biti listopadne i zimzelene. Niske sorte se često sade, kao niže  žive ograde, u kombinaciji sa drugim vrstama šiblja ili u većim saksijama za dekoraciju dvorišta i terasa.

  Visoke sorte se takođe sade kao žive ograde, u masivima drvoreda, parkova ili kao soliterne biljke na travnjaku.

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.