Ehinacea – Echinacea purpurea

Jedna od omiljenih letnjih cvetnica. Višegodišnja biljka sa ljubičastim cvetovima, otporna i lekovita. Ona voli sunce, a nju leptiri i bumbari. Pripada porodici glavočika (Asteraceae), a poreklom je iz Severne Amerike. Zovu je još na engleskom i coneflower zbog izgleda istaknute sredine cveta.

Više o ovoj vrsti pročitajte na našem blogu: PERENE – višegodišnje baštenske trajnice

Kategorija:
  • Dodatne informacije

    Boja cveta

    bela

    Mesto sadnje

    bašta, saksija, žardinjera

    Položaj

    sunce i polusenka

    Vreme cvetanja

    maj – oktobar

    Životni vek biljke

    višegodišnje sadnice

  • Opis

    Perene (trajnice) predstavljaju višegodišnje vrtno (baštenske) sadnice. Karakteristične su po tome, što se brzo šire i lako rastu. Obuhvataju period cvetanja u toku svih 12 meseci, ali za većinu biljaka iz ove grupe, pojedinačno, po vrstama posmatrajući, period cvetanja je oko 30 do 45 dan Zbog toga se posebno cene, vrste sadnica s dekorativnim, obojenim listovima, jer su zanimljive i van perioda cvetanj. Najveći broj sadnica perena, cveta u periodu april – maj. Po oblicima i veličini mogu biti minijaturne puzajuće i jastučaste forme sadnica, preko loptastih sadnica, do visokorastućih, čak i do 2m visine sadnica.

    Prepoznatljiva po purpurnoj boji svojih krupnih cvetova, ehinacea je zeljasta biljka iz porodice Asteraceae koja može dostići i 1m visine. Period cvetanja dugo traje, tako da se ova lekovita biljka često gaji i kao ukrasna.

  • Recenzije

    Još nema komentara.

    Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.