Ehinacea – Echinacea purpurea

Jedna od omiljenih letnjih cvetnica. Višegodišnja biljka sa ljubičastim cvetovima, otporna i lekovita. Ona voli sunce, a nju leptiri i bumbari. Pripada porodici glavočika (Asteraceae), a poreklom je iz Severne Amerike. Zovu je još na engleskom i coneflower zbog izgleda istaknute sredine cveta.

Više o ovoj vrsti pročitajte na našem blogu: PERENE – višegodišnje baštenske trajnice

Kategorija:
 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  bela

  Mesto sadnje

  bašta, saksija, žardinjera

  Položaj

  sunce i polusenka

  Vreme cvetanja

  maj – oktobar

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Perene (trajnice) predstavljaju višegodišnje vrtno (baštenske) sadnice. Karakteristične su po tome, što se brzo šire i lako rastu. Obuhvataju period cvetanja u toku svih 12 meseci, ali za većinu biljaka iz ove grupe, pojedinačno, po vrstama posmatrajući, period cvetanja je oko 30 do 45 dan Zbog toga se posebno cene, vrste sadnica s dekorativnim, obojenim listovima, jer su zanimljive i van perioda cvetanj. Najveći broj sadnica perena, cveta u periodu april – maj. Po oblicima i veličini mogu biti minijaturne puzajuće i jastučaste forme sadnica, preko loptastih sadnica, do visokorastućih, čak i do 2m visine sadnica.

  Prepoznatljiva po purpurnoj boji svojih krupnih cvetova, ehinacea je zeljasta biljka iz porodice Asteraceae koja može dostići i 1m visine. Period cvetanja dugo traje, tako da se ova lekovita biljka često gaji i kao ukrasna.

 • Recenzije

  Još nema komentara.

  Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.