Prunus serrulata “Amanogawa”

Prunus serrulata “Amanogawa” je uskopiramidalni kultivar japanske trešnje (Prunus serrulata (Lindl.) Sokolov.) koji se razvija kao nisko ili srednje visoko drvo 5-7 m, sa širinom krošnje od oko 1 m. Cvetovi su veoma dekorativni,  ružičaste boje, prečnika 4 cm, pojedinačni, otvaraju se u aprilu, neposredno pre listanja. Mladi listovi su žućkasto-bronzane boje, zatim postaju zeleni, a u jesen zeleni i crveni. Dobro podnosi niske temperature, vetar i aerozagađenje.

 

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  visina sadnice 2-2.2m

 • Opis

  Prunus serrulata “Amanogawa” je uskopiramidalni kultivar japanske trešnje (Prunus serrulata (Lindl.) Sokolov.) koji se razvija kao nisko ili srednje visoko drvo 5-7 m, sa širinom krošnje od oko 1 m. Cvetovi su veoma dekorativni,  ružičaste boje, prečnika 4 cm, pojedinačni, otvaraju se u aprilu, neposredno pre listanja. Mladi listovi su žućkasto-bronzane boje, zatim postaju zeleni, a u jesen zeleni i crveni. Dobro podnosi niske temperature, vetar i aerozagađenje. Ne zahteva posebne uslove za rast i razvoj. Nema potrebe za orezivanjem.
  Prunus serrulata “Amanogawa” je idealno drvo za male bašte soliterno postavljeno ili u mešovitim kompozicijama, sa drugim ukrasnim lišćarima i četinarima. Pogodno je i za drvorede u užim ulicama. Ovu vrstu možete uzgajati i u većim i dubljim saksijama. Prelepo drvo koje ima vretenastu formu, jako voli sunce, ukras svakog vrta. Spada u kategoriju nižih lišćara, užeg habitusa i kao takva je odlična za sadnju na manjim površinama, uskog poprečnog profila. Često je možemo videti sadjenu u vidu drvoreda ili pored staza, u vidu žive ograde.
  Prunus serrulata “Amanogawa” – Sadnja japanske trešnje se obavlja u dobro dreniranom zemljištu, na sunčanim ili polusenovitim pozicijama. Vodite računa ako ih uzgajate u sksijama da ne ostanu dugo bez vlage i koristite hranjivu i propusnu zemlju.