Skimija – Skimmia japonica

– Skimija – Skimmia japonica je  spororastući zimzeleni žbun.  Vrlo je dekorativna vrsta u toku cele godine,  što zbog sjajnih tamno zelenih listova,  što zbog beličastig cvasti.

 • Dodatne informacije

  Boja cveta

  crvena

  Isporuka

  visina oko 30cm

  Mesto sadnje

  bašta, saksija

  Položaj

  polusenka, senka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  – Skimija – Skimmia japonica je spororastući zimzeleni žbun, koji  maksimalno raste u visinu i širinu, do oko 100cm, u zavisnosti od sorte.  Vrlo je dekorativna vrsta u toku cele godine, što zbog sjajnih tamno zelenih listova, što zbog beličasto rozikastih  cvasti.  Dobro podnosi niske temperature, pa se bez problema sadi direktno u baštu. Ukoliko je sadite u saksiju poželjno je da saksija bude dovoljno velika, kako bi koren na zimu bio zaštićen od izmrzavanja. Idealni položaji na kojima skimija najbolje uspeva su polusenovita ili senovita mesta. Listovi su aromatični i nalik citrusima otpuštaju eterična ulja, kada se protrljaju između dlanova. Skimia se lepezasto širi i poprima formu žbuna gusto obraslog granama.

  – Skimija – Skimmia japonica U rano proleće, već od februara formira jako veliki broj rozkasto-belih cvetova  u širokim grozdastim cvastima.  Idealni položaji na kojima skimija najbolje uspeva su polusenovita ili senovita mesta. Ukoliko je izložena jakom suncu, može doći do opekotina na listovima pa i propadanja čitave biljke. Traži nešto kiseliji supstrat, dobre propustljivosti. Nije zahtevna po pitanju nege i održavanja, potrebno je redovno zalivanje i povremena prihrana u toku vegetacije. Podnosi orezivanje. Jako otporna biljka na bolesti i štetočine. Odličan je izbor za uzgoj u saksijama, žardinjerama, u vidu bordura pokraj staza ili kao zaseban žbun. Dobro se kombinuje i sa drugim biljkama, poput ilexa, heba.