Krasuljak – Bellis perennis

Krasuljak – Bellis perennis  Zanimljivo izgleda kada se kombinuje sa spomenkom u vrtu ili žardinjeri na dobro osvetljenom mestu, a često ukrašava terase i balkone. Listovi i cvetovi se takođe koriste za čaj. Cela nadzemna biljka je lekovita. Umiruje bol i grčeve, jača telo. Ekstrakt tratinčice je važan u lečenju pega na koži.

 • Opis

  Krasuljak – Bellis perennis  Krasuljak (lat. Bellis perennis L.) je zeljasta, višegodišnja biljka koja pripada porodici glavočika (lat. Asteraceae). Mogu da dosegnu visinu od 15 cm.

  Listovi rastu ogrugli ili jajasti, skupljeni u rozetu, nazubljeni i suženi prema peteljci. U središtu imaju jednu provodnu žilu. Cvetne stabljike mogu da budu visoke do 15 cm i da nose samo jednu cvetnu glavicu širine 15 – 30 mm.

  Cvetovi su sačinjeni od centralnih cevastih žutih dvopolnih cvetova, a na ivicama su beli i jezičast. Listovi su dvoredni, duguljasti ili eliptični, dlakavi i tupi Jajnik je porastao, a cvetaju od ranog proleća do prvih mrazeva. Plod sačinjava jajolika i glatka roška dužine do 1,5 mm bez papula.

  Krasuljak – Bellis perennis  Cveće i lišće se sakupljaju najčešće u proleće. Mlade listove prizemne rozete možemo jesti sirove ili kuvane gotovo tokom cele godine, važno je da lišće bude nežno i mlado. Sadrže vitamin C i karoten. Možemo da jedemo i zelene pupoljke, mariniramo ih i koristimo kao zamenu za kapare. Otvoreno cveće jedemo sirovo, obično se služi kao ukras raznim jelima.

  Listovi i cvetovi se takođe koriste za čaj. Cela nadzemna biljka je lekovita. Umiruje bol i grčeve, jača telo. Ekstrakt tratinčice je važan u lečenju pega na koži.

  Zanimljivo izgleda kada se kombinuje sa spomenkom u vrtu ili žardinjeri na dobro osvetljenom mestu, a često ukrašava terase i balkone. Možete ih saditi i samostalno u žardinjerama ili ih kombinovati sa drugim cvetnicama.