– Acer negundo ’Variegatum’

3,000.00рсд

Acer negundo ’Variegatum’ Vrsta javora srednjeg rasta, dostiže visinu 5-6m i prečnik od 2-3m. Lako se gaji u prosečno bogatim, srednje vlažnim do vlažim podlogama, sa dosta sunčevih intervala.Vrsta je tolerantna i na nešto siromašnija zemljišta, dok je netolerantna na lokacije u stalnim senkama, te ih je potrebno izbegavati. Brzorastuća je vrsta. Ukoliko imate velike saksije sa većom zapreminom zemlje, ove vrste možete gajiti i na taj način. Idealan za sadnju pored staza u vidu nižeg drvoreda ili u prednjem planu vrta.

U ponudi sadnice sa slike br.4

 • Dodatne informacije

  Isporuka

  visina sadnice 2-2,2m

  Boja

  zeleno bela

  Mesto sadnje

  bašta, žardinjera

  Položaj

  sunce i polusenka

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Acer negundo ’Variegatum’ Vrsta javora srednjeg rasta, dostiže visinu 5-6m i prečnik krošnje od 2-3m. Lako se gaji u prosečno bogatim, srednje vlažnim do vlažim podlogama sa dosta sunčevih intervala. Vrsta je tolerantna i na nešto siromašnija zemljišta, dok je netolerantna na lokacije u stalnim senkama, te ih je potrebno izbegavati.

  Brzorastuća je vrsta koja vodi poreklo širom SAD, osim Havaja i Aljaske, a u prirodi se može naći uglavnom na vlažnim i mokrim zemljištima, duž reka i potoka. Cveta rano, u martu pre listanja. Plod čine dve šizokarpne krilate orašice koje su u pošetku zelene, a posle žutosmeđe. Voli sunčane položaje.

  Acer negundo ’Variegatum’  –  Veoma je otporan na razne prouzrokovače bolesti. Grane su veoma nežne i lako lomljive usled veće količine padavina, pa je poželjno skidanje snega u zimskom periodu, da ne bi došlo do lomljenja grana i samog oštećenja i narušavanja oblika drveta. Podnosi korektivno orezivanje krošnje. Raste na različitim zemljištima, čak i na dosta vlažnim i zaslanjenim terenima.

  Najviše mu pogoduju vlažna, peskovita i dobro drenirana zemljišta. Tolerantan je na deficit zemljišne vlage. Otporan je na plavljenja ali ne u meri, kao topola i vrba. Dobro podnosi sušu i niske temperature. Izuzetno zanimljiva i popularna vrsta lišćarskog drveća. Ukoliko imate velike saksije sa većom zapreminom zemlje, ove vrste možete gajiti i na taj način. Idealan za sadnju pored staza u vidu nižeg drvoreda ili u prednjem planu vrta.

  U ponudi sadnice sa slike br.4