– Ukrasna kopriva

350.00рсд

Ukrasna kopriva -rasad  Koleus je ukrasna kopriva koja ne žari, voli polusenku i daje listove predivnih intezivnih boja. U Evropu je došla iz Azije i Afrike pre gotovo 100 godina. Njena nega nije previše zahtevna, uspešno se gaji kao sobna biljka u saksiji, a pogodna je i za sadnju u bašti, na terasi ili balkonu.

 • U ponudi biljke sa slika br. 2-7

 

 • Opis

  Ukrasna kopriva – rasad  U pitanju je tropska višegodišnja biljka koja segaji na temperaturama iznad 13 stepeni i teško podnosi zimu kada je napolju. Zato se više preporučuje uzgoj u saksijama kako bi mogla da se unese u toplo kada za to dođe vreme, odnosno kada nastupi hladan period.

  Ukrasna kopriva – rasad (Coleus x hybrid) je grmolika biljka vrlo dekorativnih šarenih listova koja, u zavisnosti od sorte, može da postigne visinu od 30cm do 100cm (serija Kong). Vrlo jednostavna za gajenje. Popularnost je zaslužila zahvaljući neverovatnim bojama listova. Poslednjih godina veoma su popularne raznobojne džinovske koprivice iz serije Kong koje su upadljive i veoma impozantne bez obzira da li su posađene u grupi ili kao pojedinačni primerci. U lepoti veoma dekoratinih šarenih listova ukrasne koprive možete da uživate od proleća do kasne jeseni, kada dolazi do neizbežnog opadanja lišća.

  Svetlo i pozicija

  Najlepše uspeva na senovitim mestima gde će imati dovoljno jutarnjeg sunca. Neki varijeteti podnose i direktno sunce ali treba izbegavati jako popodnevno sunce.

  • Temperatura: Toploljubiva je biljka i treba je gajiti na temperaturama iznad 13°

  Zalivanje i prihranjivanje

  Tokom proleća i leta zahteva umereno i redovno zalivanje, a u zimskim mesecima ređe. Ukrasnu koprivicu treba tokom leta orošavati, a zimi je držati u podmetaču na vlažnim kamenčićima. Prevelika vlaga može da dovede do truleži korena.

  • Za prihranu koristite đubriva sa većim procentom kalijuma jer će kolorit boja biti intenzivniji dok primena azotnih đubriva mogu šarene biljke prevesti u potpuno zelene.
  • Najbolji period za prihranjivanje je šest nedelja posle sadnje ili presađivanja biljke.
  • Koprivici odgovara rastresita zemlja bogata tresetom i hranljivim materijama.
  • U ponudi biljke sa slika br. 2-7