– Filadendron puzavica

550.00рсд

Filadendron puzavica je tropska biljka i voli vodu, stoga je treba redovno i obilno zalivati za vreme rasta. Zimi treba prorediti zalivanje i prilagoditi ga okruženju, a prvenstveno temperaturi u prostoriji gde držite filadendron preko zime. Uz sva pravila održavanja i nege, filodendron može živeti kod kuće 20-30 godina. Potrebno je i često orošavanje filadendrona odstajalom vodom i redovno brisanje listova od prašine.
Na slici br 3 izgled sadnica u ponudi
 • Dodatne informacije

  Isporuka

  Visina 20-30cm

  Mesto sadnje

  saksija

  Životni vek biljke

  višegodišnje sadnice

 • Opis

  Filadendron puzavica Ime roda filadendron (lat. Philadendron) potiče od grčkih reči filo i dendron („naklonost, ljubav + drvo“). Biljka potiče iz tropskih delova Centralne Amerike, a danas je raširen u svim tropskim područjima, u Australiji, na pacifičkim ostrvima i u Aziji. Različite sorte filadendrona razlikuju se po boji, obliku lista i visini stabla. S godinama, lišće ove biljka može značajno promeniti boju. Zato se različite sorte mogu razlikovati samo po obliku lišća. Stabljike su mesnate, drvene u podnožju. Ako je semenje filadendrona izraslo iz tla i nije bilo stabla blizu kojeg se može popeti, biljka će puzati dugačkim bičem po tlu, fokusirajući se na senu koju baca najbliže drvo, ograda ili nešto drugo što može koristiti kao podlogu.
  Filadendron puzavica se može držati i napolju i u svojoj saksiji, a može se i presaditi u zemlju. Ali, on ne voli direktno sunce. Voli vlagu, toplotu i senovita mesta. Ipak je on originalno biljka iz tropskih šuma. Biljka voli umereno svetlo i da nije izložena direktnim sunčevim zracima. Ako planirate da gajite filadendron u kući stavite ga na mesto gde sunce ne može da dopire do njegovog lišća. Iako starije lišće tokom vremena počinje da žuti, ako primetite pojavu na nekoliko listova u isto vreme, moguće je da biljka dobiva previše svetlosti i potrebno ju je premestiti. Ako primetite da su stabljike između lišća duže, u pitanju je pak nedostatna količina sunčevih zraka.
  Filadendron je tropska biljka i voli vodu, stoga je treba redovno i obilno zalivati za vreme rasta. Zimi treba prorediti zalivanje i prilagoditi ga okruženju, a prvenstveno temperaturi u prostoriji gde držite filadendron preko zime. Uz sva pravila održavanja i nege, filodendron može živeti kod kuće 20-30 godina. Potrebno je i često orošavanje filadendrona odstajalom vodom i redovno brisanje listova od prašine.